Почина топ драматург, приятел на Народния театър

Израел Хоровиц е издъхнал на 81 в Ню Йорк

Почина топ драматург, приятел на Народния театър | StandartNews.com

Световноизвестният американски драматург Израел Хоровиц, който беше голям приятел на Народния театър, е починал в дома си в Ню Йорк на 81. През изключително плодотворната си кариера той създава 70 пиеси, преведени на повече от 30 езика и играни с неизменен успех по световните сцени, както и 30 сценария, превърнали се в успешни и награждавани с престижни отличия филми.

В Народния театър истински хитове са „Някъде в този живот” и „Моята скъпа лейди”, а при посещението си в София през 2017-а Израел Хоровиц сподели искреното си задоволство от спектаклите и от великолепните актьори – Мария Стефанова, Емануела Шкодрева, Стоян Алексиев и Михаил Билалов. „Просто не ми се вярва, че играете пиесите в България. Корените ми са от Източна Европа -  семейството на баща ми много назад във времето произхожда от Чешката република, а семейството на майка ми е от Германия и Латвия. Аз категорично не ям месо, което е много странно и определено предпочитам картофи“, написа до публиката на Народния театър Хорович в типичния си стил.  

Ако искате да знаете кой е авторът на иронично-романтичните преживявания на един писател, чиято пиеса се поставя за първи път на Бродуей, пресъздадени от Ал Пачино във филма “Автора! Автора!” – това е Израел Хоровиц. Ако ви интересно кой е измислил и описал завладяващото приключение на Ралф Файнс във филма “Съншайн” – също е Израел Хоровиц.  Ако хората и градът, представени в “Ню Йорк – обичам те” са довели частица от обичта и проблемите си при вас, то затова е “виновен” сценаристът Израел Хоровиц.

Ако приключенията на един американец, получил наследство в Париж, изигран от Кевин Клайн, и озовал се в компанията на Маги Смит и Кристин Скот Томас в “Моята скъпа лейди”, са ви развълнували, заслугата отново  е на режисьора сценарист Израел Хоровиц.

Но освен това и преди всичко Хоровиц е предан човек на театъра. След като вижда на сцена първата си пиеса “Завръщане”, написана когато е на 19, му остава верен до края. Рекордът за най-дълъг сценичен живот принадлежи на пиесата му “Линия”, чиято премиера се е състояла през 1974 г. и представленията продължават с десетилетия в “13th Street Repertory Theatre” на Оф-оф-Бродуей.

Сред най-популярните му пиеси са още “Индиец търси Бронкс”, в която някога започват кариерата си бъдещите звезди Ал Пачино и Джон Казале, “Да си паркираш колата в двора на Харвард”, “Начален курс по английски”, “Какво прави оградите здрави?”, “Жизнено пространство”, “Хвани се, рибке”.

През 1975-а в Ню Йорк Хоровиц основава „Лаборатория за драматургия”,  през 1979-а в Глостър, щат Масачузетс, създава театър, който ръководи 30 години. Съвсем естествено изключително плодотворният път на Израел Хоровиц в театъра и в киното е белязан с множество отличия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай