Вторник,

Почина професор Неделчо Милев

От: Агенция Стандарт -
121
Почина професор Неделчо Милев
A
A
A

На 87-годишна възраст почина член-кореспондент Неделчо Николов Милев, известен теоретик на киното и един от основателите на филмовото образование у нас. Тъжната вест съобщиха от НАТФИЗ. Поклонението ще се състои в неделя, 23 февруари, от 15.00 часа в Ритуалната зала на Централни софийски гробища

Чл.-кор. Неделчо Милев е виден български киновед с международна известност. Роден е на 5 февруари 1933 г. в Чирпан. През 1955 г. завършва специалност „Театрознание“ във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“. През 1966 г. защитава докторска дисертация във ВГИК – Москва със степен кандидат на изкуствознанието. През периода 1958-1963 г. работи във в. „Народна култура“ като завеждащ Отдел „Кино“. От 1963 до 1966 г. прави редовна докторантура в Москва. През 1966 г. е назначен за зам.-директор на БН филмотека. От 1971 г. е в административното и научно ръководство на Института за изкуствознание на БАН и дългогодишен ръководител на секция „Кино и телевизия“. През 1973 г. е сред основателите на кинообразованието в България. Създава и ръководи катедрата „Кинознание“ във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“. През 1973 г. става „доктор на науките“ в Института за изкуствознание – БАН, където през 1981 г. е избран за ст.н.с. I ст. През 1982 г. е избран за професор във ВИТИЗ, а през 2004 г. е избран за член-кореспондент на БАН в направление „Изкуствознание“.

Чл.-кор. Милев има големи заслуги за формирането на българската филмова теория, за изграждането на кинонауката и кинообразованието в България. Неговите научни трудове „Теория за елементите на киното“, „Драматичния екран“ и монографията му „Относителност и екран“ резюмираха световните филмови процеси, обогатиха самото кинознание и сравнително изкуствознание.

Впечатляваща е дългогодишната преподавателска дейност на чл.-кор. Милев в Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), където е възпитал няколко поколения български кинематографисти – критици, режисьори, оператори, актьори, както и десетки докторанти и специализанти.

Чл.-кор. Милев е съставител на учебни програми по кино в НАТФИЗ и почти всички висши учебни заведения в България. Неговите учебници и книги са познати и зад граница и се ползват с висок престиж. Той е участвал с научни доклади в стотици форуми в България и в чужбина, а публикациите му са над 1000.

Чл.-кор. Неделчо Милев е членувал в Световната организация на филмотеките и филмовите архиви, Международната организация на школи и университети по кино и телевизия, Международната организация на кинокритиците и Международната институция за защита на журналистическите права. Той е носител на орден „Кирил и Методи I степен“, на почтения знак на НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ като основоположник на кинообразованието.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com