Почина Енио Мориконе

Композиторът е автор на музиката към 570 филми

Почина Енио Мориконе | StandartNews.com

Почина Енио Мориконе, известен със своята филмова музика.  Популярният композитор си е отишъл на 91 години, съобщиха италианските медии.  Изгаснал е днес сутринта в клиника в Рим заради усложнения, след като преди няколко дни е паднал и е счупил бедрена кост.

С неко си отива и част от историята на кино музиката. Той е написал музиката към повече от 570 филма, 30 от които уестърни. Въпреки това, Мориконе е известен най-вече с тях. Една от най-известните му творби е музиката, която е написал за превърналия се в класика филм на Серджо Леоне „Добрият, лошият и злият“. Именно  благодарение на творческото партньорство със Серджо Леоне, създателят на поредица популарни заглавия от жанра "спагети уестърн", Мориконе става известен.

След това той композира за режисьори като Бернардо Бертолучи и Джон Карпентър.

Ддва пъти е отличаван с Оскар - през 2007 г. и през 2016 г. Негова е музиката към филми като "За няколко долара повече", "Имало едно време в Америка", "Ново кино "Парадизо" и "Малена".

Погребението на големия италиански композитор  ще бъде в тесен кръг "от уважение към скромността, която съпътства целия му живот", обявиха близките.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай