Почина авторът на шпионски трилъри Джон Льо Каре

Дейвид Корнуел е работил за британското разузнаване

Почина авторът на шпионски трилъри Джон Льо Каре | StandartNews.com

Британският писател Джон Льо Каре, известен най-вече със своите шпионски романи от Студената война "Дама, поп, асо, шпионин" и "Шпионинът, който дойде от студа", почина на 89-годишна възраст, съобщи неговият агент, цитиран от БГНЕС.

„С голяма тъга трябва да споделя новината, че Дейвид Корнуел, познат на света като Джон Льо Каре, почина след кратко боледуване (не свързано с коронавируса), в Корнуол в събота вечерта“, заяви Джони Гелър, изпълнителен директор на издателство „The Curtis Brown Group”.

Дейвид Корнуел, както е истинското име на Джон Льо Каре, е работил за британското разузнаване преди да превърне опита си в литературна фикция с романи като "Калайджия, шивач, войник, шпионин" и "Шпионинът, който дойде от студа".

Произведенията му се отличават с високата си литературна стойност. Льо Каре се прочува като върхов майстор на елегантния стил, умело заплетената фабула и остроумния диалог. Той познава отвътре света на шпионажа и достойно продължава вековната традиция, поставена още от Кристофър Марлоу и доразвита в наши дни от Греъм Грийн, Съмърсет Моъм и Джон Диксън Кар.

Автор на трийсетина романа, в които действието неизменно се развива в годините на Студената война, Джон льо Каре е работил за МИ-5 и МИ-6 от 1950 до 1960 г. и е наясно с действията, подбудите и морала на професионалистите от този свят в света, какъвто е разузнаването. Известност му донася „Шпионинът, който дойде от студа“, а най-четените му романи са тези от серията за Джордж Смайли. Трилърите на Джон льо Каре са доста добре познати в България, като след тях са и издадените от „Колибри“ „Най-търсеният човек“, „Дама, поп, асо, шпионин“, „Изменник по вкуса ни“, „Достопочтеният ученик“ и „Екипът на Смайли“.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай