Пловдив с поклон пред Ламбо

Фестивалът „Сцена на кръстопът“ 2020 е посветен на Стефан Данаилов

Пловдив с поклон пред Ламбо | StandartNews.com

Пловдив почита Стефан Данаилов. Фестивалът „Сцена на кръстопът“ е посветен на Ламбо, който е един от неговите създатели и вдъхновители. На 11 септември в Драмата под тепетата ще бъде открит барелеф на професора, който започва театралната си кариера от Камерната сцена, която вече ще носи името му. Знакът, сътворен от скулптора Димитър Рашков, е изработен от бронз в специална леярна, поръчан и финансиран от Димитър Георгиев, който е дългогодишен спонсор на форума. Изобразява освен лицето, така и ръката на Мастера и специфичния му подпис.

Росица Обрешкова, племенницата на Ламбо, излиза с моноспектакъла „Страшносмешно необщуване“. Силвия Лулчева, една от най-ярките възпитанички на Мастера, също ще сподели какво е научила от него – на „Сцена на кръстопът“ тя ще води тридневния уъркшоп „Смеха на сълзата”. В програмата за Ламбо е и прожекцията на документалния филм на Георги Тошев „Монолог”. Закриването на форума е на 21 септември в Лятно кино „Орфей“, когато студентите от последния клас на професора, получили дипломите си през лятото, ще излязат пред публиката с представлението си „Аплодисменти за Стефан Данаилов“, режисирани от Сава Драгунчев. 

„Сцена на кръстопът“ се ражда през 1996-а. „В началото дори не мислехме, че може да се превърне в трайно събитие. Беше време, в което бесовете бяха на улицата, а актьорите под прожекторите бяха повече от зрителите. Със Сотир Майноловски си говорехме, че трябва да направим нещо, да върнем публиката в залите“, разказвал е Ламбо.  Всъщност в темелите на акцията е любовта на Стефан Данаилов към Пловдив, неговата носталгия към началото на кариерата му. В средата на 60-те голяма група току-що завършили ВИТИЗ млади надежди са „разпределени“ в Пловдив, предвождани от родения тук режисьор Крикор Азарян. Между тях са неговата съгражданка Цветана Манева, Стефан Данаилов, Антон Горчев и жена му Соня Маркова, Руси Чанев, Стефан Мавродиев, Елена Райнова, Милен Пенев, Тодор Колев - който идва спешно от Смолян, Добромир Манев. През 1966-а те правят „Уестсайдска история" – американския мюзикъл, за който говори цяла България. Зрители от всички краища на родината се стичат на Младежката сцена, за да гледат „капиталистическото“ шоу. Ламбо трябва да играе и в „Дон Жуан“, но точно в този момент му предлагат да влезе в „На всеки километър“. И двете култови заглавия излизат без него. По това време Пловдив е в стихията си – големите художници Георги Божилов, Димитър Киров, Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Христо Стефанов не само рисуват шедьоврите си, но и делят времето си между ателиетата и театъра. Великият Златю Бояджиев също все още продължава да рисува, а легендарният Атанас Кръстев - Начо Културата е гуруто на промените. Когато Ламбо се е връщал назад, винаги е разказвал за първите си подвизи в Пловдив, за онази епоха, в която никой от бъдещите звезди все още няма творческа биография и се раздава съвсем на чисто.  

Историята на „Сцена на кръстопът“ е изпълнена с уникални случки - особено когато артистите играят в Античния театър. Незабравими са репетициите на „Декамерон“ на Александър Морфов, чиято премиера е под открито небе. Ламбо и режисьорът всеки божи ден говорят със синоптиците, но дъждът все пак се излива часове преди началото. До 2001-а винаги откриват фестивала на 11 септември. Тъкмо тази година обаче планират да започнат на 10 септември с „Дванайста нощ“ на Народния, чиито режисьор е световноизвестният Робърт Стуруа, и да повторят на 11 септември. Първо се канят да покажат зрелището по Шекспир в Античния, но после го местят в Профсъюзния дом на културата. На 10 септември триумфът е пълен. На другия ден светът е в ужас от трагедията в Ню Йорк и в международните аналии тази дата е завинаги окървавена.  

В програмата 2020 са още изложба керамика „Чехов срещу Чехов” на сценографа Тита Димова В галерия UPARK, премиера на албума „100 лица на театъра”, издаден от Съюза на артистите, четене на три пиеси - „Алпинисти” на Оля Стоянова с Юли Стоянов, Мартин Димитров, Владимир Матеев, „Свлачище“ от Васил Балев с Александра Василева и Цветан Алексиев, „Звездата на Планк“ на Радослав Чичев. Георги Тошев и Стефан Вълдобрев представят  „Наум Шопов: Личен разговор. Бележки от един живот” и „Книга за песните“. Композиторът Асен Аврамов също се разписва с уъркшоп, наречен от него „Думи в действие”. В галерията „Червеното пони” в Старинен Пловдив е и кръглата маса за съвременния български театър с куратор Йордан Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай