Любовните драми на Пиер Карден

Великият дизайнер 4 години е във връзка с Жана Моро, въпреки че е гей

Любовните драми на Пиер Карден | StandartNews.com

„Не ми се умира. И въпреки че постигнах всичко, има още какво да направя през живота си”, казва Пиер Карден, който почина на 98. Един от най-великите авангардисти в модата и поп арта на XX век превърна футуризма в своя запазена марка. Артистът, изпреварил времето си, споделя „Любимата ми дреха е тази, която измислям за живот, който все още не съществува“ и пръв поставя инициалите си върху дрехите. Неговата империя налага 800 патента за мебели, тигани за пържене, часовници, писалки, парфюми, минерална вода, интериора на автомобили. Всяка година печели по 1 милиард долара от продажби в 140 държави. Да е пръв в бизнеса за него е изкуство.

Роден е на 2 юли 1922 година в Тревизо, градче до Венеция, но не след дълго семейството се мести във Франция. На 14 започва да шие, но има още таланти – факир е на сметките. През Втората световна война работи за Червения кръст, а след това чиракува в легендарните ателиета на Елза Скиапарели и Кристиан Диор, като паралелно учи и архитектура. През 50-те създава модната си къща, а сред първите му фенове са Бриджит Бардо и четиримата от „Бийтълс“. Още от самото начало познавачите го наричат хамелеон и са запленени от  геометричните форми, с които завладява фешън пространството.  През 1953-та създава първата си колекция за висшата мода и успехът е гарантиран.  Пробива и с костюмите за филма „Красавицата и звярът” на Жан Кокто. През 1954-та лансира роклята тип „балон“. Първият му бутик за жени се нарича „Ева“, а за мъже – „Адам“. Той е първият френски дизайнер, който представя прет-а-порте колекция през 1959 година. Формулата на успеха му е категорична – „от кутюр“ плюс конфекция.

Като всеки архитект, Карден постоянно инвестира в сгради. Прочутата Bubble House се разпростира на повече от 1200 квадратни метра - с панорамен салон и десет спални. През 1981-ва купува ресторантите и хотелите от веригата „Максим“ и разширява бизнеса си в Лондон, Ню Йорк и Пекин. През 2001 година Пиер Карден купува руините на замъка Лакост над Екс ан прованс, който някога е бил обитаван от маркиз дьо Сад, реновира го и организира музикални фестивали там. „Направил съм всичко! Имам дори собствена вода. Ако някой ме помоли да направя тоалетна хартия, ще го направя. Защо не?”, риторичен е Карден.

В началото на 60-те той се вдъхновява от научната фантастика и кацането на Луната - и създава унисекс линията „Cosmocorps”.“Най-добрият ми спомен е облечен в скафандър, идентичен с този на с Нийл Армстронг”, връща лентата той. Не си пада по дънките – за него денимът е диктатор, който унищожава творчеството. 

Пиер Карден е гей, чиито фантазия и чувственост са подхранвани и от няколко основни музи. Обича Жана Моро, въпреки че е влюбен в Ив Сен Лоран. Цял живот съжалява, че не се е оженил за актрисата. Но на младини всеки е увлечен във флирта с най-значимата си любовница – славата. Кинозвездата  влиза от роля в роля, а маестрото на стила от колекция в колекция, от провокация в провокация, от бизнес в бизнес. Двамата остават приятели до последния дъх на Моро, която умира през 2017-та на 89 със 115 филма в кариерата си. Още една жена вамп кръстосва пътя си с Карден – германката Марлене Дитрих. Той я кани да гастролира в неговия театър, където се случват дефилетата, но тя отказва. Следват женски капризи, които дразнят Карден, и високи хонорари, които няма как да го изплашат. Преди да заровят томахавката и Синият ангел да подпише договор за концерти, опъва до край нервите на корифея. Това не го спира по време на репетициите да я обсипва с цветя. Общуването им като в „Укротяване на опърничавата“ продължава, докато Дитрих наистина остарява. Както се знае, изпълнителката на „Лили Марлен“ доживява до 90 и умира в Париж.  

Близък приятел е с Джаки Кенеди. Карден е сред малкото, които знаят до скандални подробности всичко, което се случва между  президента и първата дама на Америка. Виртуозът на шика е единственият, който може да разсее тъмните облаци от лицето на бъдещата вдовица. Когато тя е в Париж, двамата са неразделни. Но не приема подаръци от него, а само букети, чиито цени понякога гонят тези на аксесоарите му. Разделят се, когато тя навлиза в орбитата на Аристотел Онасис, но нежността между  тях остава. 

Сред фаворитките на Карден е и Раиса Горбачова, с която се запознават много преди Михаил Горбачов да стане президент. Тя силно го впечатлява с вродената си елегантност и изискано поведение - сдържана в обществото и сърдечна на четири очи. Дружбата им продължава до смъртта на Раиса. Великата балерина Мая Плисецкая е другата рускиня в нежната колекция на Карден. Той я гледа в „Кармен“ и полудява по изяществото й.  Запознава ги министърът на културата Екатерина Фурцева – и Карден започва да се грижи за официалните тоалети на световната грация.

Пиер Карден ще бъде погребан в гробището Монмартр в Париж, пише "Фигаро". Датата на печалната церемония обаче не се съобщава от близките му. На нея ще присъстват само родственици. Според изданието в края на януари в столицата ще се състои заупокойна служба. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай