Пещерите на Рождество Христово

Сцената на Рождеството в пещерата на Витлеем е най-разпознаваемия символ на Коледа.

Пещерите на Рождество Христово | StandartNews.com

Сцената на Рождеството в пещерата на Витлеем е най-разпознаваемия символ на Коледа. В Българя по-рядко, но в Западна Европа почти няма магазини или обществено място, където в тези дни да не могат да бъдат видени по-добре или по-зле направени макети на това тайнство, отелязва БНР.

Първата „спирка“ е Назарет. Под православната църква се намира пещера с непресъхващ извор. Според Библията там Дева Мария е получила Благата вест, че ще зачене необикновен син.

Почти под целия Назарет има плетеница от пещери и проходи. Това е помагало и жителите му да оцеляват при трудни обстоятелства. Най-новата пещера е открита преди няколко години.

Тя се намира под дома на владиката и основаната ѝ зала е доста голяма. Вероятно става въпрос за легендарната пещера, за която се разказваше, но досега нямаше достъп до нея.

Това е било мястото, където са се криели последователите на Христос, които са били преследвани от римляните, които са смятали тяхната религия за вредна.

Безспорно най-известената пещерата е свързана с рождението на Христос е във Витлеем. Тя също е почти изцяло разрушена при строителството на катедралата на Рождеството.

Малко от пещерата на Рождеството е запазена. Може да бъде видяна плитка ниша в скалата. Там са поставили малкия Христос в ясла, от която са се хранили магаре и крава. Мястото на самото раждане е отбелязано със сребърна звезда. Има поверие, че тя е гаранция за мир в региона.

Не по-малко интересни са още две пещери, свързани с първите дни на Христос. Те се намират също край основния площад на Витлеем - който се нарича Мангер, или Ясла.

Първата е под малка църква, наречена Млечен път, или млякото на Мария. За разлика от скалите наоколо тази пещера е изцяло от бял варовик. Според легендата там Дева Мария е кърмила сина си и капнала капка от гръдта ѝ. Млякото преобразило скалата.

Пещерата в подземието почти не личи. През вековете кръстоносци и други религиозни дейци са откъртвали камъни от тази пещера. Сега части от нейния варовик могат да се намерят в молитвени домове в Европа и в Америка.

Пещерата под друга църква, също във Витлеем, която се намира на другия край на площада, е изцяло запазена. Става въпрос за Пещерата на овчарите.

Според библейския текст след раждането на Христос точно те насочили влъхвите към пещерата на Рождеството. Тази пещера е наистина обширна и там са могли да се скрият овчари с неголеми стада. При строителството на църквата над нея, са запазели природната даденост.

Светите земи са на място, където в праисторическо време е било дъно на океан. Пещерите там са много и има и такива, които са свързани с изпитанията на Христос и с неговата смърт, а също с пустинничеството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай