Панаир на куклите в София

Панаир на куклите в София | StandartNews.com

13 трупи от България и 12 от Германия, Гърция, Испания, Франция, Италия, Чехия, Словения, Полша и Словакия ще превърнат София в "Панаир на куклите" между 16 и 22 септември. Елитният международен фестивал включва не само спектакли из столичните театри, но и серия събития на открито - улични представления, акробатика, клоунада, пантомима, музиканти. За тях са запазени пространствата пред НДК, Народния и парка "Заимов".

Маратонът започва с "Жабокът принц" на Тодор Вълов, хит от афиша на домакините на "Гурко" 14. В постановката звучи музикална адаптация по творби на Моцарт и Пламен Мирчев-Мирона. Столичните кукловоди ще обират овации още с "Бурята" на Шекспир - горчива приказка за човека и амбициите му да властва. Съни Сънински излиза с проекта си "Хензел и Гретел" с Елена Русалиева, Ана-Мария Лалова, Станимир Гъмов...

"Някои могат, други - не" от Теди Москов и Симон Еди Шварц е по мотиви от приказката на Маргарит Минков "Как е изобретено летенето". Ангел Николов и Димитър Горчаков творят музика на живо. "Бебешка пиеса" от Елза Лалева е интерактивна театрална игра за деца от 1,5 до 5 и техните родители.

Театър "Ателие 313" предлага "Машината Ян Бибиян" по романа на Елин Пелин. Адаптацията, режисурата и музиката са на Петър Пашов-младши.

Варненци участват в панаира с "Малки вълшебници" - забавен разказ за обичта, добротата и желанието да променим света. Актьорите от Сливен се включват с "Джуджето Дългоноско", драматизация на Юрий Дачев. Родопчани излизат с "Жълто" на Петър Тодоров и Десислава Минчева - за бебета и деца от 0 до 5.

Видинчани играят "Ръкоплещене" на Румен Гаванозов, а бургазлии - "Басни по Лафонтен".

Театър 199 показва моноспектакъла на Мая Бежанска "Колекционерката".

Серафим Захариев и Атанас Андев предлагат майсторски демонстрации по слаклайн - балансьорски интерактивни упражнения върху лента, опъната между две дървета в парка.

Helios Theater от Германия представя H2O - представлението за водата припомня за чудото на живота. Сънародниците им от Alkrito идват с "Принцесата с жабешка глава". DRAK от Чехия очакват публика за "Последният трик на "Жорж Мелиес" - за забележителния живот и творчеството на пионера на кинематографията.

Словенски актьори ще изкушат малките с приключенията на чаровния Турлутуту, който понякога е малък като бълха, друг път - огромен като катедрала. Четирима испанци и стотици желирани мечета пресъздават чрез интерактивен спектакъл света на "Катастрофа" - тъжна приказка за модерната цивилизация, която страда от земетресения, нефтени разливи, войни, хаос и унищожение. Поляци и французи ще демонстрират класа в уникални спектакли на открито - по Шекспир и рок-опера за храбрия рицар Ланселот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай