Овации за Националната опера из Европа

Овации за Националната опера из Европа | StandartNews.com

БГ звездите триумфираха с "Тристан и Изолда" в Любляна, министър председателят на Бавария ги поздравява преди гастрола им във Фюсен

"Тристан и Изолда" на Националната опера се превърна в голямото арт събитие в Любляна в края на миналата седмица. Двумесечното международно турне на най-елитината ни класическа трупа стартира от столицата на Словения. Шедьовърът на Вагнер, режисиран от академик Пламен Карталов, беше представен на 63-то издание на фестивала, който събира световен елит в конгресно-културния комплекс „Цанкарев дом".

Солистите, хорът под диригентството на Велизар Енчев и оркестърът на операта ни са били оценени с 23-минутни аплодисменти, а най-еуфоричните меломани са викали "Браво!" и "Вие сте велики". Публиката е скочила на крака заради героите на вечерта - прекрасният тенор Мартин Илиев като Тристан, завладяващото сопрано Радостина Николаева като Изолда, приковаващият баритон на Бисер Георгиев като Курвенал, страхотният бас Ангел Христов като крал Марке, Веселин Михайлов като Мелот...

"Карталов вае силни актьорски характери и изтънчено анализира философията на Вагнер", са били категорични критиците. Те са били очаровани от финала - любовта като космическо щастие. Дарко Бърлек - шеф на фестивала в Любляна, професор Берислав Шипуш - министър на културата на Хърватия специално са поздравили академик Карталов. Писмо до шефа на Националната опера е изпратил и министър председателят на Бавария Хорст Зеехофер. Той приветства трупата в навечерието на гастрола им във Фюсен, който започва в събота. Тогава е началото на уникалния вагнеров маратон „Пръстенът на нибелунга".

"Много се радвам, че националната опера от София ще представи изцяло тази мощна творба в Бавария. Във Фестивалният театър във Фюсен ще се случи изключително художествено събитие - ценен принос към европейското разбирателство под знака на музиката", пише Хорст Зееховер, припомняйки, че Фюсен е арена на приятелството между Вагнер и неговия меценат, крал Лудвиг Втори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай