Овации за БГ класика в Рим

Випове аплодираха концерт в посолството, продължава изложбата в галерия „България“

Овации за БГ класика в Рим | StandartNews.com

Посланик Тодор Стоянов, Жана Яковлева и Аделина Филева откриха изложбата в галерия „България“

Впечатляващи събития с висока естетска стойност се вписаха в арт афиша на Рим, благодарение на отличната организация на Българския културен институт във Вечния град. В галерия „България“, която е в самото историческо сърце на италианската столица, посланикът Тодор Стоянов, директорът на СГХГ Аделина Филева и шефката на БКИ Жана Яковлева откриха изложбата "Акварел" с творби от фондовете на СГХГ. Многобройните гости се възхитиха на пейзажи, натюрморти, портрети и композиции от големите майстори Ярослав Вешин, Йосиф Обербауер, Никола Петров, Александър Мутафов, Никола Маринов, Константин Щъркелов, Васил Стоилов, Дечко Узунов, Генко Генков, Кирил Майски, Любен Зидаров, Ненко Токмакчев... Колекцията на Софийската градска художествена галерия – дори без да претендира за хронологична пълнота, предлага завладяващ поглед към пътищата и резултатите, постигнати в България в жанра. Експозицията може да бъде видяна от всеки, който влезе в елегантното арт пространство на БКИ.

 

Във величествените салони на посолството ни в Рим маестро Йордан Камджалов и неговият оркестър „Генезис“ поднесоха на международни вип меломани незабравима вечер. Солисти на концерта бяха Гергана Георгиева и Леонора Илиева - стипендиантки от Академия „Борис Христов“ в Рим. 

В графика на Българския културен институт преди броени дни беше и триумфалното турне из Ботуша на Георги Господинов, който спечели и най-високата литературна награда на Италия. 

Фото Борис Славчев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай