Още виртуални пътешествия из БГ музеи

Могат да бъдат разгледани и родни къщи на велики българи, крепости и гробници

Още виртуални пътешествия из БГ музеи | StandartNews.com

Музеите са затворени заради карантината, но най-страстните фенове на културно-историческото ни наследство могат да се впуснат във виртуални пътешествия на компютъра вкъщи. Освен тях достъпни са още къщи музеи на велики българи, крепости и гробници, припомнят от economy.bg.    

Национален исторически музей

Създаден е на 5 май 1973 година - национална съкровищница, хранилище на реликви от световен мащаб и един от най-големите исторически музеи на Балканския полуостров. В него се съхраняват над 650 000 паметници на културата и огромен археологически и исторически архив. Вижте вируталните експозиции, които предлага музеят ТУК.

Национален музей „Земята и хората”

Екипите на „Земята и хората” работят за издирване, придобиване, изучаване, опазване и представяне на минералите и минералните ресурси като важна част от националното природно наследство. Разгледайте наличните онлайн колекции на музея ТУК.

Национален музей на образованието

Създаден през 1973 година, музеят е наследник и продължител на първия Държавен училищен музей от 1905-а. Неговият фонд съхранява паметта на българското образование - около 200 000 документи, снимки и веществени материали, свързани с просветното дело от X век до наши дни.  Възстановките на килийно училище, на детска градина от края XIX век, на първото новобългарско училище ще ви накарат да почувствате духа на нашето образователно минало. Музеят се намира в Габрово. Направете виртуална разходка в музея ТУК.

Национален военноисторически музей

От създаването си до днес музеят е под „шапката“ на министерството на отбраната. Той издирва, съхранява, научно обработва и популяризира културни ценности, свързани с националната и европейска военна история, развивайки своята дейност на територията на цялата страна. За своето почти вековно присъствие в културноисторическото пространство в неговите фондове са съхранени и проучени повече от 1 000 000 ценности, свидетели на българската и европейска военна история. Разходете се в музея ТУК.

Къща-музей Алеко Константинов, Свищов

Домът на великия сатирик Алеко Константинов става мемориален музей през 1979-а.  В северната половина на втория етаж е направена впечатляваща възстановка на подредбата в богата търговска къща от втората половина на ХІХ век, каквато безспорно е тази на бащата на Алеко - Иваница хаджи Константинов.  Оригиналната виенска мебел и предмети на бита и разкоша от онова време неусетно пренасят посетителите в атмосферата на предосвобожденската епоха. В останалата част на етажа чрез снимки, книги, писма и лични вещи са показани творческите и обществените стремления на писателя. Разходете се в къщата ТУК.

Плиоценски парк, село Дорково

Плиоценският парк в Дорково е палеонтологичен музей, който представя находки от плиоцена, открити в палеонтологичното находище в местността Елин кладенец  около Дорково. Находището е най-голямото познато на палеонтолозите струпване на кости от над 30 вида животни на едно място. Открити са над 600 кости на 15 m2 площ. Това е най-голямото палеонтологично находище на Балканите и втората най-значима експозиция в Европа. Музеят е открит през 2013 година. Разходете се в музея ТУК.

Асенова крепост

Асеновата крепост е това, което е останало от средновековната крепост с укрепената църква „Света Богородица Петричка“. Намира се в планината Родопи на 2 км от Асеновград. Крепостта е съществувала още по времето на траките, преустроена е от Византия през IX век, за да охранява вратата на Беломорския проход и да осигури византийската граница в този край. Крепостта съществува до 1410 година, разрушена е от нахлуващите османски войски. Разгледайте крепостта ТУК.

Червената църква, Перущица

Червената църква е от бисерите на раннохристиянската архитектура в Европа, архитектурен и археологически паметник от национално значение. Статут на национален античен паметник получава през 1927 година, а на архитектурно-строителен паметник на културата в руинен вид - през 1966 година. През периода 2010-2013-а е реализиран проект за укрепване, консервация, достъп и социализация на археологическия обект. Разгледайте църквата ТУК.

Тракийска гробница, Казанлък

Казанлъшката гробница е открита случайно на 19 април 1944 година от войници при прокопаването на противосамолетно убежище. Изградена е на нивото на околния терен и е ориентирана в посока север-юг с вход от юг. Състои се от коридор, правоъгълна предгробна и кръгла погребална камери. Коридорът е от необработени камъни и е с размери 1,84 х2,60 метра. От фасадата в южна посока зидовете му постепенно се снижават и са били затворени с преграден зид висок 0,7 метра. Двете камери са изградени от тухли, споени с хоросан, а стените и подовете им са покрити с трипластова мазилка, върху която са нанесени стенописи в техники темпера и фреско. Направете виртуална разходка ТУК.

Тракийската куполна гробница, Мезек

Тракийската куполна гробница Мезек (ІV-ІІІ в. пр. Хр.)  е великолепно архитектурно творение. Намира се в покрайнините на едноименното село в община Свиленград в могилата Мелтепе. Гробницата е открита случайно от местни жители през 1931 година. Тя е най-голямата и една от най-интересните и внушителни куполни гробници от микенски тип в Тракия. Запазена е изцяло в оригиналния си вид. Разгледайте гробницата ТУК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай