Още веднъж за най-голямата любов на XX век

Уолис Симпсън и Едуард VIII оживяват в нов роман

Още веднъж за най-голямата любов на XX век | StandartNews.com

Ромео и Жулиета, Тристан и Изолда - литературата изобилства от герои, готови да умрат за своята любов. А преди 86 години - в реалния живот, един мъж показва какво е да си готов да живееш за своята любов, отказвайки се от престола и облагите на най-богатата империя в света. Историята на този мъж, крал Едуард VIII, и неговата любима не спира да вълнува писатели, историци, анализатори. Тя вече е в поредицата „Вечните двойки“ на „Емас“ – романът „Уолис и Едуард. Любов, по-силна от корона“  от английската авторка Уенди Холдън, която изследва миналото, за да разкрие душата на най-скандалния крал на своята родина.

„Обявявам принц Едуард за наш законен и правдив владетел Едуард Осми“, извисява глас над гърмежите главният хералд на кралството.     Денят е 20 януари 1936 година, мястото – дворецът „Сейнт Джеймс“ в Лондон. Отвън Великобритания празнува с нови надежди коронясването на своя нов крал, а в залата слабичка жена седи притихнала в очакване на неизвестното си бъдеще. Само десет месеца и двайсет дена по-късно същият този крал ще произнесе съдбовните думи: „... невъзможно е да се справя с отговорностите си на крал без подкрепата на любимата жена.“ И ще се откаже от короната в полза на следващия в реда на наследството. Короната или любовта. Едуард VIII не приема отказа на кралството да сключи брак с американката Уолис и прави своя дълбоко осъзнат избор в полза на любовта.

С какво тази не особено млада и съвсем не красива жена с два развода зад гърба си и без аристократичен произход е спечелила сърцето на владетеля на най-голямата съвременна империя? В името на какво този млад и красив мъж се е отказал от слава, власт и почести? До ден-днешен този въпрос е загадка за негови сънародници, за историци и политици. За всички, които не разбират думата любов. А коя е Уолис, останала известна като мисис Симпсън? Беси Уолис Уорфийлд не помни баща си. Рано овдовялата ѝ майка отглежда единственото си дете благодарение на богати роднини. Пак с тяхна помощ момичето завършва престижно училище. „Не може да се каже, че беше красива, но с жив ум, духовита, жизнена и притежаваше умението да се концентрира изцяло върху събеседника си. Затова изобщо не ѝ липсваха обожатели“, спомнят си нейни съученици.  

Съвсем млада Уолис сключва брак с военен летец. След драматичен развой идва развод и нов брак с търговеца Ърнест Симпсън, с чието име тя остава в историята – мисис Симпсън. Ърнест е мил, добър човек, но любовта така и не спохожда душата на Уолис. Докато не среща Дейвид или принц Едуард, мъжа на своите мечти...

Уенди Холдън е английска романистка, авторка на ред бестселъри. Родена през 1965 г. в малко градче в Северна Англия, тя завършва Университета на Кеймбридж, след което се установява в Лондон. Започва работа в списание, после в „Сънди Таймс“. През 1999 г. излиза първият ѝ роман, който става бестселър. Тя самата го определя като „чиклит“ и продължава да пише в същия жанр повече от десет години, след което се посвещава на историческия роман. Започва серия книги за Уиндзорите, в която е и настоящият роман. Уенди Холдън живее със съпруга и двете си деца в провинцията на Северна Англия, в каменна викторианска къща, чиито кули напомнят замък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай