Ново признание за Георги Господинов. Отличието

Ето предложението на Йорданка Фандъкова

Ново признание за Георги Господинов. Отличието | StandartNews.com

Носителят на наградата "Букър" Георги Господинов става почетен гражданин на София. Предложението е на кмета на София Йорданка Фандъкова, Георги Георгиев, председател на СОС, Малина Едрева, председател на комисията по култура към СОС, и Венера Милова, секретар на Столичната община.

Господинов печели множестно местни и международни награди за свойте романи, но миналият месец  той беше първият българин който печели една от най-престижните литературни награди “Букър” за романа си “Времеубежище”.

Като изявен международен писател, Господинов многократно се отзовавал на поканите на Столична община за дискусии, литературни срещи, чествания и др.

Романът му “Времеубежище” излиза през април 2020 г. Точно в пика на пандемията, но въпреки това бързо оглавява повечето класации. Романът вече е преведен на няколко езика, сред които - английски, немски, френски, италиански и др.

С цялостната си дейност и с изключителния си принос в развитието на българската литература и представянето ѝ зад граница Георги Господинов подкрепя и утвърждава основните принципи и приоритети на културната политика на Столичната община, отбелязват още вносителите на доклада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай