Ник Валенда постави световен рекорд над Гранд Каньон

Ник Валенда постави световен рекорд над Гранд Каньон | StandartNews.com

Ник Валенда, познат още като „Кралят на ходенето по тънко въже", записа името си в историята, след като стана първият човек, който премина над Гранд Каньон по въже.

Валенда постави световен и личен рекорд, преминавайки над река Литъл Колорадо на височина от 457 метра, по-голяма от тази на Емпайър Стейт Билдинг. На 24 юни Discovery Channel излъчи събитието на живо в специалното предаване „По въже над Големия Каньон" в САЩ и близо 223 страни в целия свят.

„Гранд Каньон беше мястото, което посещавах най-често, когато бях дете. Цял живот мечтаех да премина над него и да видя тази уникална гледка отгоре", споделя 34-годишният Ник, седмо поколение от легендарните Валенда. „Благодаря от все сърце на Navajo Nation, които ми помогнаха да осъществя мечтата си и на Discovery Channel за оказаното доверие".

Валенда премина над каньона по тънко въже с приблизителна дължина от 437 метра без осигуровка. Според него обезопасителните въжета създават изкуствено чувство за сигурност и убиват занаята, за чието усъвършенстване са посветили живота си няколко поколения от неговата фамилия. Ник посвети преминаването на каньона на прадядо си – легендарният Карл Валенда, който през 1978 г. загива при опит да премине по въже между две сгради в Пуерто Рико.

Преминаването по въже се осъществи в по-уединена част на Гранд Каньон със съдействието на Национален парк Навахо.

С преминаванто на Гранд Каньон Ник Валенда постави осми световен рекорд, в чието число се включва и миналогодишното му преминаване по въже над Ниагарския водопад от САЩ в Канада. В момента той планира своя следващ екстремен номер, който най-вероятно ще бъде или кросконтинентално ходене над Босфора от Европа в Азия, или изстрелване от топ с приземяване върху небостъргач.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай