Непоказвани рисунки напомнят за Атанас Яранов в галерия Вежди

Подредени 16 неизвестни на публиката творби на Яранов и цикъл от 8 скулптури на Рашидов

Непоказвани рисунки напомнят за Атанас Яранов в галерия Вежди | StandartNews.com

Комбинация от непоказвани досега рисунки на отдавна отишлия си от този свят български художник Атанас Яранов и скулптури на Вежди Рашидов представя най-новата експозиция в арт галерия "Вежди". Изложбата ще бъде открита на 15 април в петък от 18 часа.

В модерното вип арт пространство на ул. „Симеоновско шосе“ 97 са подредени 16 неизвестни на широката публика творби на Яранов и цикъл "Глави" от 8 скулптури на Рашидов, които правят своята премиера.

Известно е, че близко приятелство е свързвало двамата творци в младите им години. При подреждането на експозицията Вежди Рашидов се спомни трогателни моменти от преди близо 40 години.

"Атанас Яранов е един от най-знаковите и най-разпознаваемите като стил и емоция български живописци. В младите ни години бяхме неотлъчно заедно с него – и в ателиетата, където обсъждахме творбите си, и в приятелски кръгове, където дискутирахме творческия процес. Последната ни мечта преди неговата кончина през 1988 година беше да направим двамата заедно изложба, за която имахме покана от Академията „Лалиткала“ в Делхи. Тази мечта бе помрачена, защото коварната болест на Яранов прекъсна пътя ни заедно към Индия", споделя Рашидов.

Настоящата изложба той осъществява заедно Георги Трифонов, с когото също го свързва приятелството с Яранов.

"Атанас Яранов остава един от най-търсените и обичани български художници, една от най-ярките фигури в българската живопис, от чийто талант ние всички се учехме на творчество и висок морал, който той носеше в себе си като учебник", казва Вежди Рашидов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай