Най-голямата фотографска колекция на Испания пристига у нас

Най-голямата фотографска колекция на Испания пристига у нас | StandartNews.com

София. От 17 септември до 17 октомври в рамките на фестивала ФотоФабрика у нас гостува изложбата "Човекът и неговите състояния", съобщиха организаторите. Тя ще бъде подредена в Националната художествена галерия и ще представи 85 кадъра от колекцията „Алкобендас", считана за една от най-богатите фотографски сбирки в Испания. "Човекът и неговите състояния" е втората изложба от първото издание на фестивала ФотоФабрика, който започна на 10 септември. В неговата програма е и лекцията на двама от най-елитните артисти в света – фотографът-сюрреалист Чема Мадос и Кристина Гарсия Родеро, първият испански автор, член на най-престижната агенция за репортажна фотография Магнум.

Изложбата ще представи избрани кадри от колекцията „Алкобендас", считана за една от най-богатите фотографски сбирки в Испания. За първи път в България могат да бъдат видени 85 произведения на 47 емблематични за развитието на световната визуалната култура автори.

Колекцията „Алкобендас" съхранява работите на няколко поколения от най-добрите испански фотографи и притежава кадри от всички носители на Националната награда за фотография на Испания. Още от създаването й през 1993 г., в колекцията влизат по няколко фотографии от един автор с цел да бъдат представени най-значимите моменти в неговата кариера. За първи път толкова голама част от една колекция, в чийто фонд има над 800 фотографски произведения от миналия век до днес, ще бъде показана извън Испания. Посетителите ще видят най-различни фотографски направления: портретна и пейзажна фотография, концептуални и експериментални изображения, както и репортажни документални кадри.

Селекцията, която пристига в България и която е обединена около темата "Човекът и неговите състояния", е курирана от испанска страна от Хосе-Мария Диас Марото, а от българска страна от Фелия Барух. Тя представя кадри на неореалисти от средата на XX в. като Катала-Рока, Рамон Масатс, Ричард Тере, съвременни фотографии на Жоан Фонткуберта, Алберто Гарсия-Аликс, Пиер Гонор, Чема Мадос, Оука Лееле. Автори като Кристина Гарсия Родеро и Хосе Мануел Навиа ще покажат в снимки епохата на испанския политически преход между 80-те и 90-те години.

Специално за изложбата "Човекът и неговите състояния", в България пристигат и двама от нейните автори – Кристина Гарсия Родеро, член на Магнум, която изучава и снима популярни и традиционни, религиозни и езически фестивали, и фотографът-сюрреалист Чема Мадос. Те ще изнесат лекция на 24 септември в НХГ, която ще бъде със свободен достъп.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай