Най-добрите папи в киното

Най-добрите папи в киното | StandartNews.com

Джъд Лоу е абсолютен като измисления Пий XIII в новия сериал на италианския режисьор Паоло Сорентино за HBO "Младият папа". Британецът прави невъзможно добра роля на един скандален и противоречив свети отец. Освен че е млад, привлекателен и секси, той е безцеремонен, груб, дистанциран, крие се от хората, пуши и не на последно място - е първият папа американец. Измислената история от автора на "Великата красота" и "Младост" засяга всички ахилесови пети на днешната Църква, удря право в целта - при това без задръжки и комплекси. Десетте епизода отново предлагат невероятна кинематография в духа на "Великата красота", която донесе на Сорентино "Оскар" за чуждоезичен филм.

Пий XIII е представен като модерен папа, чиято сила е младостта, защото именно възрастта му дава силата да не се съобразява с традициите и вековните порядки на Ватикана. Въпреки това обаче в развитието на сюжета се оказва, че Пий XIII е по-консервативен от много по-възрастни кардинали. Той се обявява против хомосексуалистите, зачита само браковете, сключени от църквата и забранява опрощаването на абортите (Само преди дни излезе новината, че папа Франциск го е разрешил). Площадът "Свети Петър" е опразнен, Римо-католическата църква губи престиж и влияние, а кардиналите треперят за бъдещето си. Единственият човек, който вярва на младия папа е сестра Мария, за чиято роля Даяна Кийтън за първи път се появява на малкия екран. Тя е убедена, че Пий XIII е светец.

Безспорно е, че изпълнението на Джъд Лоу ще остане сред най-добрите в кариерата му. Къде стои то в сравнение с най-добрите предишни папи на екран?

 

Джъд Лоу е наследник на Джеръми Айрънс

Джеръми Айрънс показва висша актьорска и аристократична класа като легендарния млад папа Александър VI от XV век в сериала "Борджиите" (2011). Може би едва сега Джъд Лоу успява да стигне по висота изпълнението на Айрънс на похотлив, отегчен и елегантен папа, който жонглира с църковната политика с блудства и звучни речи, които биха звучали неадекватно в по-малко култивирани ръце.

 

Юън Макгрегър се самоубива в "Ангели и демони"

Вътрешните интриги около избора на нов папа, както и борбата на Църквата с вековния враг - илюминатите, са в центъра на сюжета в "Ангели и демони" по романа на Дан Браун "Шестото клеймо". Шотландската звезда Юън Макгрегър е в ролята на отец Патрик Маккена, който е шамбелан, дясната ръка на доскорошния папа, починал мистериозно. Технически Макгрегър става папа на голям екран за много кратко, защото е принуден да се самоубие веднага след избирането му, но все пак си остава единственият, който изскача от избухващ хеликоптер над Ватикана. Специално за Макгрегър произходът на героя му е променен на северноирландски, докато в книгата той е италианец. Според традицията на конклава за папа може да бъде избран всеки мъж католик, даже мирянин без духовен сан (Друг въпрос е, че от 1378 г. досега за папи са избирани само кардинали). Въпреки че филмът не е толкова успешен колкото първия по Дан Браун - "Шифърът на Леонардо", той все пак донася приходи от 486 милиона долара, докато бюджетът му е само 150 милиона.

 

Германката Йохана Вокалек е папеса Йоана

Германската актриса Йохана Вокалек вероятно е единствената жена, играла папа в киното, а и на сцената - поне интернет не разкрива друг подобен случай. Това обаче не е приумица на режисьора Сьонке Вортман. Йохана Вокалек влиза в кожата на реално съществуващата папеса Йоана, глава на Римокатолическата църква през 855 – 858 година. Тя заема папския престол под името Йоан VIII. Църквата обаче винаги е твърдяла, че това е мистична фигура, използвана от протестантите с цел да дискредитират и злепоставят Рим.

Според преданията тя е родена Йохана, дъщеря е на англосаксонски мисионер в Ингелхайм. На 12 години, облечена с мъжки дрехи, бяга с монах, нейн любовник, в Атина. Там стават членове на една от най-престижните през IX век книжовни школи. Според други тя била разочарована от липсата на възможност пред жените и за това започнала да се предрешава като мъж. След смъртта на любовника си тя отива в Рим, където става преподавател във висше училище, после кардинал и накрая римски папа. Но не това е най-скандалното в нейната история. Папеса Йоана забременява. Монахът доминиканец Мартин Опавски пише историята й в хрониката от XIII век: "Поради незнание кога да очаква раждането на бебето, тя родила по време на процесия от „Свети Петър" до Латерана, в тясна улица между Колизея и църквата „Свети Климент". След смъртта й се казва, че е погребана на същото това място. Папата винаги обръщал глава, минавайки по улицата и мнозина вярват, че го прави от отвращение от случилото се. Не е поставена в списъка на светите папи и поради женския си пол и поради безчестието на случилото се." Има две версии за съдбата й – че е пребита с камъни и че е свалена от поста си и е пратена в манастир до края на дните си.

Така, както в историята има разногласия дали наистина папа Йоан VIII е съществувал/а, така и едноименният филм предизвиква диспут. L'Avvenire, вестникът на италианските епископи, отхвърля лентата като "измислица" и "изключително ограничен поглед".

Привържениците на папа Йоан посочват, че папските архиви от X и XI век са твърде скромни и че дори мъжките папи са едва документирани. Те цитират като доказателство интрересен артефакт за съществуването на папесата - дървен стол с дупка в седалката, който е бил използван в продължение на 600 години за установяване пола на кандидат-папите, вследствие на скандала с папа Йоан. Те сядали в sella stercoraria, докато послушник се увери в мъжките им гениталии.

 

Раф Валоне е секси в "Кръстникът 3"

Преди да стане папа Йоан Павел I в "Кръстникът 3", актьорът Раф Валоне играе странно готиния кардинал Ламберто - добродушен, респектиращ в черно расо с тежка верига и пригладена коса, излъчващ сексапил в духа на Бари Уайт. Той насърчава Майкъл Корлеоне да признае, че е убил брат си. По-късно той е убит, което е намигване към историята и конспиративните теории, свързани с внезапната смърт на истинския Йоан Павел I на 28 септември 1978. Наричат го „усмихнатия папа" и „неизвестния папа". Той управлява само месец.

 

Джийн Грейтак е Йоан Павел II цял живот

Американският актьор Джийн Грейтак има дълга кариера като двойник на Йоан Павел II. Участва в много сериали и тв филми през 80-те и 90-те години, обикновено без да говори. Появява се в сериала Picket Fences (1992–1996) на Дейвид Кели, създателят на "Али Макбийл" и "Адвокатите от Бостън" и съпруг на Мишел Пфайфър. Джийн проклина Али Макбийл в един от нейните сънища. Като Йоан Павел II е и в "Мърфи Браун".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай