Нашенци и чужденци пълнят зала заради планинарски филми

Нашенци и чужденци пълнят зала заради планинарски филми | StandartNews.com

Благоевград. Не само българи, но и много чужди туристи пълнят залата на читалището в Банско, за да гледат безплатно най-добрите планинарски филми. Организаторите са категорични, че интересът към Тринадесетото издание на международния фестивал е много голям.

Събитието бе официално открито в сряда вечерта. Вчера филмови ленти се въртяха от сутринта до полунощ. В салона е пълно с любители на алпинизма, катеренето и екстремните спортове. С филма "Сара Аутън, oт Лондон до Лондон" - Великобритания, 2012 г., бе даден филмовият маратон в четвъртък. Сара Аутън стана първата жена и най-младият човек, успял да премине сам Индийския океан с гребане. Британската привърженичка на приключенията Сара използва единствено собствената си човешка сила, за да направи пълна околосветска обиколка.

По време на пътешествието си тя ще премине 2 океана, 3 континента и 14 държави. 18-минутният филм "Зилбергайер", Франция, също впечатли зрителите. Разказът е за първото женско изкачване на Нина Капре по култовия маршрут "Silbergeier" в Швейцария. Това е един от най-трудните big wall маршрути в света, преминат за първи път от Беат Камерландер през 1993 г. Българската лента „Тийнейджъри покоряват върхове" показа как ученици от Пазарджик за 3 години посещават Седемте Рилски езера, върховете Вихрен, Мусала и Ботев, придружени от камера. Тръгват деца, за да стъпят като зрели хора на връх Ботев. Това бяха само първите три заглавия в богатата програма на филмовия маратон за деня.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай