Наш дебют с приз от "Берлинале"

Наш дебют с приз от "Берлинале" | StandartNews.com

Филмът "Жалейка" на Елица Петкова спечели отличие на "Берлинале" - специалното признание на журито в секцията "14+" от конкурсната програма "Генерация". Лентата на българската режисьорка от Берлинската академия за кино и телевизия е разказ за 17-годишната Лора, която живее със семейството си в малко планинско селце. Когато баща й умира, Лора се опълчва срещу нормите на траура, защото иска да продължи да живее младостта си. Това е накратко сюжетът на "Жалейка" - първият пълнометражен филм на Елица. Заснет е изцяло в България, с наши и немски студенти и с подкрепата на Нов български университет. В лентата участват още Снежина Петрова и продуцентът Светослав Драганов. В ролята на Лора е 23-годишната Анна Манолова, която за първи път застава пред камера. "Четири пъти съм кандидатствала в НАТФИЗ и все не ме приемаха. От две години уча в театрален колеж "Любен Гройс". Именно там видях и обявата за кастинг за "Жалейка", спомня си Анна.

За ролята на Лора кандидатстват 40 актриси, а кастингът е онлайн, тъй като по това време режисьорката е извън България. Когато получава снимката на Анна, веднага разбира, че това е момичето, което търси. "Тя е много прозрачна, истинска и в нея няма никаква суета. Бързо разбира какво се иска от нея", казва 32-годишната режисьорка.

Елица Петкова режисира от 2008 г. и вече има три документални, шест късометражни игрални филма, един уебсериал и един пълнометражен игрален филм. За нея "Берлинале" не е първият международен фестивал. През 2015-а филмът й "Отсъстващ" бе избран за германски претендент в конкурсната програма за още недипломирани режисьори в Кан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай