Над 70 автопортрета в Двореца

Над 70 автопортрета в Двореца | StandartNews.com

Експозицията е част от колекцията на Николай Неделев

Националната галерия показва творбите на съвременни наши художници от 14 август

Седемдесет и седем автопортрета от съвременни български художници ще бъде представена в Националната художествена галерия. Творбите в експозицията, която ще бъде открита на 14 август, са собственост на Николай Неделчев.
Селектирани са утвърдени и съвсем млади автори, изявяващи се в областта на живописта, скулптурата и новите медии, сред които Светлин Русев, Емил Попов, Вежди Рашидов, Снежана Симеонова, Станислав Памукчиев, Греди Асса, Алла Георгиева, Димитър Яранов, Ива Яранова, Иван Кюранов, Иван Костолов, Любен Петров, Деян Янев, Зоран Георгиев, Калия Калъчева, Нора Ампова, Венци Занков.

Художниците са представители на различни поколения, което предполага различни като стил и подход произведения. Визуализираните предложения варират от произведения с класическа иконография - художник с четка в ръка, до творби, които трудно могат да бъдат припознати като автопортрети. "Моят най-добър приятел" на Любен Петров, например, представя конска и момчешка глави една до друга. В автопортрета на Сашо Стоицов липсва образ. Интерпретацията на Стела Василева по темата е полуголо момиче и извадените й в другия край на картината анатомични органи.

Материалите и техниките на изпълнение са също разнообразни - от класическите масло, акрил, бронз и бял мрамор до кал и слама, бяла захар, пайети и колаж. Размерите на творбите при по-младите художници са повече от експанзивни. Сред тях има двуметрови платна, търсещи по-широки хоризонти, заредени с повече експресивност, полет на въображението и амбиции.
Изложбата е резултат от едногодишна работа с автори, поканени от колекционера и неговия консултант Надя Тимова, да представят концепция за художественото претворяване на собствения си образ.

Желанието на Неделчев е да притежава творби на български художници, които въплъщават възможно най-всеобхватно облика на съвременното българско изкуство. Това са произведения, които са способни да дадат представа за себеоценката и креативността на своите автори. Колекцията е стартирана като експериментален проект от Николай Неделчев, вследствие на откупката на няколко автопортрета от изявени български творци. Те се превръщат във фокус на неговия интерес и колекционерска страст заради откровеността, психологическата дълбочина и възможността за творческо превъплъщение на художниците.

Към експозицията има двуезичен каталог с текстове на съвременни български автори. Творбите ще бъдат изложени до 4 октомври, а на 24 септември в залите на галерията ще се състои среща с авторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай