Четвъртък,

Муки с шокиращо признание за Нейчо Попов

От: Агенция Стандарт -
12158
Муки с шокиращо признание за Нейчо Попов
A
A
A

През юли Нейчо Попов щеше да навърши 97 години. Съпругът на кралицата на българската естрада Стоянка Мутафова почина през 1974 г., само на 49 години, а в деня, в който това се случва - 20 март, дъщеря й Мария Грубешлиева имала усещането, че нещо неприятно ще се случи. 

"Денят, когато почина чичо Нейчо, аз бях много притеснена. Сякаш усещах, че ще се случи нещо. Бях във ВИТИЗ на лекции, после целият клас искаше да ме изпрати до нас. Странно ми беше, явно са знаели, но не ми казаха. Вървяхме в пълно мълчание и като отворих вратата, Стоянка ми се хвърли на врата: "Майче, майче", и ридаеше.

Оттук нататък се вкопчихме една в друга и така толкова години наред. И двете му останахме верни цял живот. И двете вярвахме, че той отнякъде ни пази. Аз дори му се молих като на светец, когато имах трудни моменти, и знаеш ли - той сякаш ми помагаше, разплитаха се нещата, оправяха се.

Нейчо ме отгледа като собствено дете, положи невероятни усилия и до последния си дъх се грижи за нас с мама. След смъртта му Стояна каза, че слага кръст на сърцето си и няма да погледне друг мъж. Тя се закле. Така и стана. В нашата къща оттогава няма мъж", сподели Муки пред столичен ежедневник.

Тя е дъщеря на Леонид Грубешлиев, но Нейчо Попов я отгледа като свое дете. Смъртта го застига в Бургас, където отива да поставя пиесата "Бернарда Алба".

"Премиерата на постановката мина чудесно и се прие, дойде Тодор Живков. Преди тази постановка Нейчо вече имаше два инфаркта. И въпреки всичко не се жалеше, пушеше непрекъснато, не сваляше цигарата от уста. Затова може би и третият инфаркт се оказа фатален за него. А беше само на 49 години. Мисля, че беше грешка, дето толкова бързо замина за Бургас. Той каза: "Там ще почина". Така се случи... Странно е и друго - последните му думи към Катето, която се грижеше за стаята му, бяха: "Кажи на Стоянка и Муки, че ги обичам". Последните думи на майка ми също бяха такива: "Муки, мама, обичам те", добави Муки.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички