Млади танцьори мерят сили във фестивала „Храмът на танца“

Фестивалът има състезателен характер и е част от престижната верига конкурси, посветени на танцовото изкуство, които клубът организира от години...

Млади танцьори мерят сили във фестивала „Храмът на танца“ | StandartNews.com

Първият танцов фестивал „Храмът на танца“, организиран от пловдивския спортен клуб „Самодива“, в партньорство със спортен клуб „ДМ“ и софтуерната фирма „Елдърс“, се провежда днес в Самоков. Градчето в полите на Рила е домакин на това събитие за първи път, но амбицията на домакините е то да се превърне в ежегодна традиция. Фестивалът има състезателен характер и е част от престижната верига конкурси, посветени на танцовото изкуство, които клубът организира от години.

Най-старият фестивал от веригата е Международен танцов фестивал „Пловдив - древен и вечен“. Той е познат на пловдивчани от 2012 г. и отдавна се е превърнал в институция сред любителите на танца, не само в България, но и в другите балкански страни. В него редовно участват състави от Румъния, Гърция и Македония, а желанието на организаторите е да разширят максимално „географията“ на участниците в него. В последното издание на фестивала, което се проведе през април тази година, участваха 1156 състезатели от 56 танцови клуба от цяла България, Румъния и Гърция.

Следващата година Международнен танцов фестивал „Пловдив - древен и вечен“ ще се проведе от 5 до 7 април в зала „Колодрума“ и ще бъде част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата ‘2019“. Очаква се участниците в него да надхвърлят 2000, като интересът от чужбина е огромен.

Спортен клуб „Самодива“ е организатор и на втори Международен конкурс – „Храмът на Кибела“, който се провежда всяко лято в Кранево, от 2015 г. насам.

С „Храмът на танца“, който и в бъдеще ще се провежда в Самоков, в началото на зимата, организаторите осигуряват целогодишно поле за изява на младите танцьори от България и съседните страни.

„Нашият екип се старае да превърне всеки фестивал в празник за децата, да им осигури не само поле за изява, но и да им даде цялостно емоционално преживяване, за да им покаже, че пътят в танцовото изкуство е отворен за тях и ги чака с нетърпение. Искаме да скъсим връзката между децата и професионалистите, които ги оценяват посредством танцовите семинари, които са запазена марка на нашите събития, и с това да им покажем, че професионалната реализация в това изкуство е възможна и че с желание и труд всеки може да постигне висоти“, казва Диана Станчева от клуб „Самодива“.

В последните години фестивалът има за основен спонсор една от най-бързо развиващите се софтуери фирми у нас – базираната в Пловдив „Елдърс“ (Elders). Симбиозата между танци и програмиране очевидно е добра, защото момчетата от „Елдърс“ пряко участват в организацията и често дават собствена награда на ансамблите, които успяват да ги впечатлят най-много.

В днешната програма на фестивала има 14 танцови стила – балет, акробатични танци, модерни танци, лирикъл, open, джаз танц, латино танц, български народни танци – дивертисменти, български народни танци – сюжетни и тематични, танци на народите, танцови мажоретки, музикален театър, MTV танци и Urban.

Броят на участниците в първото издание на „Храмът на танца“ е 404. от 22 танцови клуба от Македония, София, Пловдив, Стара Загора, Сандански, Самоков, Тетевен, Благоевград, Мездра и Разград.

Общият брой на танците, които ще бъдат изтанцувани по време на фестивала е 174.

Журито е в състав:

Желка Табакова (България) – балетмайстор и хореограф-режисьор, възпитаник на ГИТИС - Москва, ръководител на балетните трупи във Варненската опера, Държавен музикален театър София и Оперно филхармонично дружество Пловдив.

Михай Адриан (Румъния) – стрийт танцьор, инструктор и хореограф в стиловете класически балет, contemporary, джаз и Майкъл Джексън.

Небойша Слвакович (Сърбия) – член на сръбската танцова организация S.A.P.O. и Международна танцова организация (IDO) - Сърбия и член на управителния съвет на Асоциацията на танцовите учители. Специалист в уличните, латино и модерни танци.

Диляна Никифорова (България) – Примабалерина на Софийската опера и балет. Лауреат на Международния балетен конкурс във Варна. Носителка на Кристална лира от Съюза на музикалните и танцови дейци (1996). Преподавател в Академия за Музикално, Танцово и Изобразително Изкуство Пловдив.

Венета Ценова (България) - магистър по Хореографска режисура и старши учител в специалност “Български танци” на Национално Училище за Танцово Изкуство, София. Наградена със “Златна лира” от Съюза на музикалните и танцови дейци.

Ивайло Иванов (България) - хореограф,режисьор и педагог на български танцов фолклор, завършил образованието си в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив. Старши преподавател по български народни танци в 49. ОУ „Бенито Хуарес“ – гр. София

Илия Чолаков (България) - Носител на златен медал в соло девизия от National Salsa Congress и балкански шампион от Balkan Salsa Congress. Инструктор по салса, завършил образованието си в Съвременна хореография и режисура.

Александра Каличева - A-Style (България) – професионален стрийт танцьор. Развива танцовите си умения и техника в Лос Анджелис, след като печели стипендия за най-добър танцьор за България през 2012-та година. Печели награда за принос към развитието на стрийта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай