Министърът на културата в Сливен, причината

Какво коментира

Министърът на културата в Сливен, причината | StandartNews.com

Министърът на културата Кръстьо Кръстев взе участие в отбелязването на 130 години от раждането на една от най-ярките български авторки Елисавета Багряна в Сливен.

„Страшно съм развълнуван и щастлив, че има град, има хора, които засвидетелстват своята любов към българската култура, към великите си творци и Сливен наистина е щастлив град, че има такива творци като Елисавета Багряна. Толкова красиви неща бяха казани, толкова красиви думи бяха написани от тази велика жена, от тази велика българка, от тази световна поетеса, с която се гордеем всички, цяла България“.

С тези думи се обърна снощи към публиката министърът на културата Кръстьо Кръстев по време на премиерата на документалния филм „Животът, който исках да бъде поема“ в гр. Сливен. Събитието е посветено на 130-ата годишнина от рождението на Елисавета Багряна. Филмът е продуциран от Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“ с подкрепата на Националния дарителски фонд „13 века България“ към Министерство на културата.

Министър Кръстю Кръстев поздрави екипа на библиотеката и партньорите им, които са допринесли за това сливенската публика да се докосне до един пълен, истински и жив портрет на Елисавета Багряна. И добави: „Сливен е истински и жив град и има още много какво да даде на българската култура“. Министър Кръстев пожела на жителите и творците на града в навечерието на неговия празник – Димитровден, здраве и творческо вдъхновение.

Филмът е по идея и сценарий на д-р Росица Петрова-Василева и режисьора Христо Симеонов, с участието на актьорите Елена Петрова и Христо Христов Симеонов. Сценарият е изграден върху автентични документални материали, спомени и интервюта на поетесата и дава непредубеден поглед върху нейния живот и дело.

По-рано вчера министър Кръстев разгледа и експозицията „Елисавета Багряна – вечно търсеща и винаги вярна на себе си“, която се откри във фоайето на библиотеката. Изложбата е организирана от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен в партньорство с Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ , Софийската градска художествена галерия (СГХГ), Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ – Велико Търново, Държавен архив – Сливен и др. В нея са представени ръкописи, оригинални документи, писма, снимки, първи публикации в периодичния печат и книги на поетесата, графични рисунки, както и портрет на Елисавета Багряна, дело на художника Марин Подмолов, от фонда на СГХГ. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай