Министър Кръстев се срещна с директорите на държавните институти

Очерта следните ключови теми

Министър Кръстев се срещна с директорите на държавните институти | StandartNews.com

Министърът на културата Кръстю Кръстев проведе днес работна среща и с
директорите на държавните институти в областта на музикално-сценичните изкуства. В срещата в Министерството на културата участваха зам.-министърът на културата Виктор Стоянов, началникът на кабинета на министъра Весела Щерева, директорът на дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ Елиянка Михайлова и експерти от специализирани дирекции в културното ведомство, предават от Министерството на културата.

Министър Кръстев очерта следните ключови теми за дискусия: увеличението за бюджета за култура през настоящата година; увеличението на заплатите в държавните сценични институти в областта на музикално-сценичните изкуства; оптималното планиране на разходи, както и дългосрочното планиране на бюджетите за следващата година; поставяне на акцент върху регионите, в които работят музикално-сценичните ни институти и засилване на партньорството с местната власт – областни администрации и общини, във връзка с осигуряване на съдействие по места за изпълнение на задачите, които са си поставили директорите на всеки конкретен институт; работата по нова Методика за финансиране на държавните музикално- сценични институти, както и повишаването на стандартите; отчитане на спецификата на всеки един музикално-сценичен институт спрямо неговото местоположение, спрямо демографията в областта, както и задачите, които си е поставил.

Министърът на културата благодари на директорите за подкрепата, която той и екипът му получиха и от тях, за да бъде увеличен бюджетът за култура през 2024 г. Министърът подчерта, че във връзка с увеличението на средствата в сектора на сценичните изкуства всеки директор трябва да реши с колко точно ще се увеличат възнагражденията на хората, които работят в музикално-сценичните институти. 

„Издействаният по-висок бюджет бе с цел допълнителните средства да достигнат до хората на изкуството, до дейците на културата. Би ми се искало, макар да нямам право да се намеся в бюджетите Ви, разумна част от тези допълнителни средства да достигнат до артистите ни и до културните ни дейци в музикално- сценичните изкуства“, се обърна министър Кръстев към директорите. Допълни, че в техните компетенции е да преценят с какъв процент и по какъв начин ще се случи това.

Като изключително важен акцент от дейността на музикално-сценичните ни
институти министър Кръстев определи достигането на качествената им продукция до по-широк кръг от публиката и работата им със зрителите по региони. Прогнозните бюджети като основа за планирането на дейността бяха също важна тема сред обсъдените.

Министър Кръстев сподели и с директорите в областта на музикално-сценичните изкуства, че разчита на конкретни казуси, подадени от тях, които да обсъди в разговорите си в общините и областните управи, за да може подкрепата от държава и местни власти да се синхронизира.

Срещите, които министър Кръстев и екипът му вече започнаха с кметовете и областните управители в Шумен, Разград и Търговище, са именно с тази цел – местна и държавна власт взаимно да си помагат за развитието на културните институти в регионите, като така повишат достъпността до качествените културни продукти и жизнения стандарт на хората. 

По време на работната среща днес, която се проведе след тази с театралните директори, министър Кръстев разговаря и с директорите на музикално-сценичните институти за стандартите и тяхната специфика, която се влияе от спецификата в тази сфера.

„Иска ми се да разгледаме и възможностите за по-тясно сътрудничество между различните институти, което би спомогнало за осигуряване на по-високо качество и разпространение“, посочи министър Кръстев. 

„Трябва да знаем какво точно искаме да постигнем. Затова е и тази среща – на базата на подробните отчети, които получаваме от вас, да направим анализ и да имаме ясна картина как се формират прогнозните бюджети, за да можем да планираме още по- точно бюджет 2025, така че да можете да работите спокойно“, посочи министърът на културата.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай