Минифестивал в Кан

Тридневното издание с 4 филма събира зрители и кинаджии край Лазурния бряг

Минифестивал в Кан | StandartNews.com

Кинофествалът в Кан, който беше отменен през пролетта заради пандемията от Covid-19, организира символично тридневно мини издание с прожекция на четири филма, съобщи АФП, цитирана от Дарик. Заглавията са от официалната селекция на кинофестивала в Кан 2020. Минифестивалът започва във Фестивалния дворец с прожекция на "Триумф" на Еманюел Коркол и ще завърши с "Двамата алфредовци" на Брюно Подалидес.

От 27 до 29 октомври ще бъдат представени също "Истински майки" на японката Наоми Кавазе и "Начало" на грузинката Деа Кулумбегашвили, който спечели наградата "Златна раковина" за най-добър филм на кинофестивала в Сан Себастиан. Тя ще присъства на минифестивала.

Заради епидемията и вечерния час, прожекциите, предвидени за 19 часа, ще започнат с час по-рано. Макар и те да са отворени за публика, броят на зрителите е ограничен. Изкачването на стъпалата пред Фестивалния дворец остава, но поканените не трябва да се задържат много на тях. Физическата дистанция и маските са задължителни.

Жури в състав режисьорката Клер Бюрже, актрисата Селин Салет и режисьорът Рашид Бушареб ще присъди награда "Златна палма" за късометражен филм.
След като кинофестивалът в Кан беше отменен през пролетта, организаторите обявиха официалната селекция от 56 филма. Някои от тях бяха представени на други фестивали, като Венеция или Сан Себастиан.
Кинофестивалът във Венеция, макар и с много по-малко присъствие от обичайното и строг санитарен протокол, беше първият от големите, който показа, че празниците на седмото изкуство са възможни и в условията на пандемията от Covid-19.
Организаторите на кинофестивала в Кан, който е най-престижният в света, се надяват догодина да проведат 74-ото издание от 11 до 22 май. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай