„Мастър оф Арт” – онлайн през април

Пълното издание на фестивала ще се проведе през септември

„Мастър оф Арт” – онлайн през април | StandartNews.com

Въпреки пандемията, петото издание на филмовия фестивал за документално кино „Мастър оф Арт” ще се проведе в две части: съкратено онлайн издание през април и пълно издание от 1 до 24 септември в „Люмиер”. Това стана ясно на онлайн брифинг, който се проведе на официалната страница на форума във Фейсбук.

От 9 до 30 април любителите на седмото изкуство ще могат да се насладят на над 25 пълнометражни филма, както и късометражни заглавия, включени в тазгодишното издание на „Мастър оф Арт”, чието мото е „Прегърни изкуството”. Достъпът до филмите от програмата е гарантиран от всяка точка на страната чрез платформата neterra.tv. Общата цена на всички заглавия от онлайн фестивала е 10 лева. Петото издание на „Мастър оф Арт” ще поднесе много вълнуващи и интересни истории за талантите, оставили своя отпечатък през годините, за творческите процеси и тенденциите на съвремененното изкуство.

 „Благодарим за разбирането и парньорството с НДК. Всички с обединени усилия трябва да намерим изход от кризата. С нашите парньори именно това правим – опитваме се да преодоляваме непреодолимото.  Всеки, който в криза намери правилния път и търси нови пътища, успява.  Именно изкуството ни помага в трудни моменти”, заяви организаторът на фестивала Найо Тицин.

„В НДК споделяме убеждението, че спасението поединично е може би възможно, но не и отговорно, нито пък градивно и устойчиво.  С „Мастър оф Арт” НДК партнира успешно вече 5 години - заедно сме се посветили на мисията да подпомагаме развитието на изкуството във всичките му форми и ще го направим дори в извънредната ситуация, в която светът се намира в момента”, коментира председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков.

Мария Николова – режисьор на филма „Луцифер”, който представя едно от най-ценните произведения на изкуството, а именно картината на художника Франц фон Щук „Луцифер”, сподели: „Това е изследване върху философията на идеите на символистите от тази епоха. Ние се опитваме да дадем и нашия анализ върху това произведение на изкуството от гледна точка на посланието, което носи самата картина”.

Специалната селекция от филми на тазгодишното издание на „Мастър оф Арт” отново ще предложи най-доброто от документалното кино в следните области - „Архитектура и дизайн”, „Изкуство и деца”, „Съвременно изкуство”, „Кулинарно изкуство”, „Изобразително изкуство и фотография”, „Литература”, „Музика и танц”, „Театър и кино”.

Още един филм ще бъде премиерно излъчен онлайн – „Стихията Медея” на режисьора Найо Тицин, който събира най-интересните моменти в процеса на двугодишното създаване на театралното зрелище „Медея”. Сред останалите заглавия, до които ще се докоснете онлайн, са „Равновесието според Окуда”, който разказва за срещата между авангарда и традицията, която се осъществява чрез Окуда, „Абстрактно изкуство: Клифърд Стил”, „Разговор с Роми Шнайдер” – разказ за едно уникално и никога непубликувано интервю на Шнайдер от декември 1976 г. и много други. В онлайн програмата са „Отивам си у дома – Джими Скот“, избран за най-добър филм на фестивала през 2017-а, и „Азбуката на Грийнауей“ на Саския Бодеке, който беше отличен за най-добър филм на фестивала през 2019-а. Самата Саския Бодеке е член на тазгодишното жури на фестивала. Носителят на наградата за най-красив филм от изданието на „Мастър оф Арт” през 2017 г. – „Аз, Клод Моне“, също ще бъде достъпен онлайн.

Предварително закупените билети ще важат без презаверка за новите дати на прожекциите на съответните филми. Същото ще важи и за продадените Master pass, които ще са валидни без презаверка за всички прожекции в кино „Люмиер“ и през новия период на фестивала.

Новите дати на прожекциите и цялата програма ще бъдат обявени на ndk.bg, masterofartfilmfestival.com, както и на Фейсбук страниците на фестивала и НДК.

Цялата програма на онлайн изданието на фестивала ще бъде официално обявена в понеделник – 6 април на сайта neterra.tv и във Фейсбук страницата на Филмовия Фестивал Master of Art.    

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай