Мария Столарова празнува 90 с изложба

Индустриалните пейзажи на Мария са част от арт историята

Мария Столарова празнува 90 с изложба | StandartNews.com

Съпругата на Найден Петков и Камен Калчев е властелинката на индустриални пейзажи, портрети и натюрморти

Голямата художничка показва прекрасни картини от миналия век на "Шипка" 6

Мария Столарова празнува 90 с изложба на "Шипка" 6. Голямата художничка, която на първи октомври закръгли достопочтена възраст, представя 60 творби от различни периоди - добре познати и напълно неизвестни картини от 50-те години на ХХ век. Още от средата на предишното столетие властелинката на индустриалните пейзажи създава серия от напълно оригинални и неочаквани за онази епоха платна. Аксиния Джурова, куратор на експозицията, пише: "Така нейните индустриални пейзажи загърбиха романтизма на порутените стари фабрики, извадиха човека и природата от новата среда, характерна с монументалност и чистота на заводските обеми, за да достигнат най-изчистените си форми. Години наред Мария Столарова обикаляше строителните площадки, живееше и работеше там, упорито отстоявайки своята естетика и приоритетна за 60-те и 70-те години избрана от нея тематика".

Натюрмортите и портретите на Мария са не по-малко впечатляващи - с лаконична композиция, изискана рисунка, богата гама, изтънчен стил. "Вроденият усет за изящество й помогна да превърне обичайните предмети от ширпотребата в естетически обект, натоварвайки ги с иреалност, която само богатото въображение на художника може да улови", обяснява още Аксиния Джурова.

Животът на Мария е истинско кино. В Академията тя е ученичка на Дечко Узунов. След дипломирането си става художествен редактор във вестник "Септемврийче" и издателство "Народна просвета". Кариерата й продължава по мастити соцфирми, но за нея най-важни са изложбите - по света и у нас. "Не завиждам, не мразя и не съм болезнено амбициозна", винаги е споделяла Мария. Първата й голяма любов е колегата й Найден Петков. Нежният художник е луд по нея - докато е на фронта в Унгария, пише десетки писма, придружени с рисунки. Столарова пази цялата кореспонденция, изпълнена с чувства и страст. Но по някое време среща Камен Калчев - в прочутия ресторант на писателите на "Цар Освободител".

"Мама ми даваше пари за закуска. След лекциите в Академията отивах право там и с тях поръчвах 50 грама мастика и салата от картофи. Беше изключително приятно", връща лентата голямата дама. Тогава и после тя е в компанията на Борис Ангелушев, Богомил Райнов, Любо Левчев и Дора Бонева, Никола Русев... Бракът им с Камен Калчев продължава почти половин век. Женят се през 1948-а - кумове са им Павел Вежинов и Бойка Вапцарова, които по това време живеят заедно. На церемонията няма пръстени - младоженците са над буржоазните отживелици. Мария обаче е царицата на партита. Освен всичко друго има купа от шампионат по фигурно пързаляне, медал за 100 метра гладко бягане и за 100 метра с препятствия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай