Мариана Аршева: Изумрудът е цветът на сезона

Мариана Аршева: Изумрудът е цветът на сезона | StandartNews.com

Мариана Аршева - журналист, издател на списание "Мери", автор и продуцент на Модната фиеста и на едноименното тв предаване, подготвя 13-ото издание на фешън форума в курорта Албена. Голямото шоу стартира на 16 юни.

"Всичко върви по план - както всяка година правя кастинги и наблюдавам какво се случва в жанра. Очаквам колекциите на Жени Живкова, Катя Генева, Иван Иванов, Сватбения център в София, Павел Цветков, но ще има и млади дизайнери. През 2012 г. представители на най-новата генерация показаха свои модели. Сега обсъждам възможността студенти от университетите, които изучават мода и сценични изкуства, също да подкрепят събитието. НБУ, УНИБИТ и НСА проявяват интерес. Даваме шанс на всички млади хора, които са креативни, могат да рисуват, пеят и танцуват. Защото "фиеста" в превод означава празник."

Афишът е атрактивен - сред красивата природа, приятелска атмосфера и модерна архитектура. Сутрин пред "Амелия", "Фламинго гранд" и "Лагуна" ще има дефилета на бельо, бански костюми и аксесоари, а вечерта във вариете театър "Албена" ще се завъртят прет-а-порте ревюта. Искрен Пецов, Орлин Горанов и Кристина Димитрова, Константин, Теодора ще гостуват с последните си хитове. Ще има караоке маратон, състезание за най-хубав тен, за Мис "Модна фиеста", за най-втален участник.

"Всяка година една от темите са красивото тяло и пълноценното хранене. Винаги намираме начин да създадем занимателен елемент. Едно от състезанията е за отслабване. Досега сме "вталявали" с кафе, чай, дъвки, а миналата година момичето, което чете прогнозата на времето на ТВ7 - Христина, отслабна с 2,5 килограма за 5 дни благодарение на антицелулитен гел."

Звездите ще бъдат и модели на някои от колекциите. Топмоделът на "Ивет фешън" Христина Драганова, най-красивият мъж на България Диан Христов, "Мистър Менхънт" Али Алиев, "Бест модел на България" Благовест Анев, Евгени Ефтимов и Георги Асенов от "Ес лайн" ще се разкършат по подиума.

Тенденцията е ясна - лято, ваканция, море, яхти, любов и още нещо. "Самата аз винаги първо гледам цвета на сезона и задължително половината ми гардероб е в него. Няма съмнение, че повечето от дизайнерите ще се заиграят с изумруденозеленото. Това е трендът, потвърдиха го и производителите. Всъщност цялото семейство на зеленото се активизира още от 90-те години на миналия век. Все повече внимание се обръща на природата. Изумруденозеленото е балансиран тон - на растежа, обновлението, единството и регенерирането. Това са понятия, от които имаме нужда в този момент от развитието. Зеленото в дома е почти неутрално и може да допълни всичко останало - беж, черно, синьо, жълто. Баграта на природата въвежда ред в емоциите и успокоява. То е символ на здравето и виталността. Очарователни, състрадателни и нежни любовници са "зелените хора". Те вдъхновяват с невинността и добротата си. Хризолитът пък е камъкът, даващ познание за висшите закони. Носи късмет в битките. Свързан е с триумфа на мира и любовта. Зеленият тюркоаз е предназначен за спокойни и постигнали целите си личности. Както и бялото, ленът и памукът. Те са част от хармонията - а тя е най-важна и няма общо със снобизма. Балансът в излъчването и поведението - това е решаващо. Разбрала съм го при срещите си с велики артисти в модата. Когато съм общувала с тях, са ме посрещали като равна и никога не съм се чувствала пренебрегната, защото идвам от малка страна. Общувала съм с Валентино, Пако Рабан, Соня Рикел, Жан Люк Амслер, Мишел Адамс, собственика на френския фешън канал, с принцове и принцеси. Винаги са питали за България и са проявявали интерес към това, което се случва у нас. Била съм на ревюта на невероятни места - замъци, посолства и шестзвездни хотели, но съм срещнала само възпитани и ерудирани хора", споделя Мариана. Според нея родните стилисти вече много пътуват, следят световните тенденции, купуват материали и машини отвън, но все още не показват това, което създават. "Трябва да се хвалят с колекциите - само когато човек оцени собствения си труд, ще го оценят и останалите", твърди Мариана, която описва себе си с думата "енергия".

Мариана е автор, сценарист и продуцент на "Прет-а-порте Париж" (2000 и 2001), "Пако Рабан", "Валентино", "Жан Люк Амслер", "Соня Рикел", "Ели Сааб", "Гаспар Юркевич", "Жозе Кастро", "Ан Фонтен", "Париж - флирт с модата", излъчени по БНТ1. Филм за първата модна фиеста е излъчен и по FTV Париж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай