Маестро Карерас се сбогува с бг публиката

Прощален концерт на великия тенор в зала "Арена Армеец"

Маестро Карерас се сбогува с бг публиката | StandartNews.com

Великият тенор Хосе Карерас изнесе прощален концерт за българската публика в зала "Арена Армеец".  Музикалното шоу в София беше част от неговото прощално турне, организирано от Арт Бг, пише dir.bg. Карерас слага край на музикалната си кариера след четири десетилетия на световната сцена.

Снощи с големия тенор излезе и оркестърът на Софийската опера и балет, под диригентската палка на Давид Хименес. 

За своя бенефис знаменитият испанец беше поканил младия български тенор Росен Ненчев и сопраното Илина Михайлова. 

Сред соловите изпълнения на Хосе Карерас бяха "Човекът от Ла Манча" на Мич Лий, "Passione" на Никола Валенте (неаполитанска песен) и др.

С родния ни талант маестрото изпълни  вечните оперни класики "Non ti scordar di me", "Parla mi d"amore Mariu", а Ненчев представи соло изпълнения на "O sole mio" и "Funiculi funicula , арията на Су-Чонг от "Страната на усмивките" на Лехар.  Илина Михайлова изпълни  арията на Джудита от едноименната опера на Лехар и Ария на Лаурета от "Джани Скики" от Пучини.

След дълго нестихващите аплодисменти, зрителите в пълната "Арена Армеец" имаха удоволствието да чуят четири биса: Хосе Карерас каза "сбогом" на българската публика с една от любимите си песни "Guitara Romana", с която взриви залата,  след което  Росен Ненчев изпя прочувствено "Моя страна, моя България", а фамозното ни сопрано Илина Михайлова представи арията "O mio babbino caro" от операта на Пучини "Джани Скики".

Голямата изненада на вечерта беше четвъртият и последен бис -  "Il Brindisi" от операта "Травиата" от Верди, която маестрото изпълни като трио с Ненчев и Михайлова, прекъсвани многократно от бурни аплаузи.

Хосе Карерас се ражда с името Жозèп Карерас и Кол (на каталонски Josep Carreras i Coll). Той е най-младият от Тримата тенори, заедно с Лучано Павароти и Пласидо Доминго. Певец с ангелски глас, прочул се с брилянтните си изпълнения на Вердиеви и Пучиниеви опери.  

След завършване на Консерваторията в родния си град Барселона е забелязан от една от грандамите на операта - Монсерат Кабайе, по време на участието си в "Норма" от Белини (1970 г.). Получава покана да пее с нея в "Лукреция Борджия" на Доницети. И това е само началото. Следват големите сцени и една забележителна кариера, белязана от безрезервната любов на публиката. С легендарния диригент Херберт фон Караян го свързва лично приятелство. През годините с партнира с много от големите оперни гласове на България, сред които Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай