Любопитни заглавия от книжния пазар

Любопитни заглавия от книжния пазар | StandartNews.com

Кой е виновен за финансовата криза

Ланчестър не щади "героите" на Голямата рецесия

Ако се доверим на отзивите, наистина Ланчестър е ударил десетката с тази своя книга. Макар и позакъсняла, според самия автор, тя обяснява остроумно и в детайли страшната финансова криза от 2008 година, и най-важното - посочва поименно виновниците за нея. Писателят винаги се е интересувал от света на банките. Баща му е бил банкер, такъв е и главният герой на последния му роман. Именно докато прави проучвания за него, той се сблъсква с "най-интересната история, на която някога е попадал - имплозията на пазарния капитализъм." По думите му това е "абсолютно смайваща история, пълна с човешки истории и драматизъм, но и тайнствено непозната за широката общественост". И решава, че единственият начин да обясни финансовата криза е, като пише за нея. Естествено признанието не закъснява: "Ланчестър е елегантен и възхитително умен писател, който осветлява Голямата рецесия по начин, който ни поразява със своята оригиналност - пише "Ню Йорк Таймс".

Критиката е единодушна: Предупреждаваме банкерите навсякъде по света да изкупят всяко копие на "Опааа", защото Ланчестър е нарисувал върху гърбовете ви мишената, която ние всички така отчаяно искахме да видим.

"Препоръчвам тази книга на онези, които подобно на мен са финансови имбецили. Сега най-после разбирам какво е суапове на риска от фалит", е написал в Тайм пък корифеят Джон Клайн. На български "Опааа..." излиза с клеймото на ИК "Жанет 45".

Наследствена ли е лошотията?

"Полулош", дебютният роман на Сали Грийн, разказва вълнуващата история на Натан, незаконородения син на най-суровия черен магьосник в Европа, прочул се с кървавите си безчинства и невероятните си способности. Когато Кора, майката на младежа умира, той е обречен да се справя сам с изпитанията на живота. Изоставен от едните и отхвърлян от другите заради смесения си произход, Натан си блъска главата върху въпроси като: Какво е да си полулош? Откъде идва лошотията? По наследство ли се предава от баща на син? Междувременно въздиша по крехката Аналис, отбива атаките на полусестра си Джесика и се опитва да се измъкне от клетката, която го задушава.

Макар протагонистът на трилогията да е тийнейджър, книгата ще очарова и зрелия читател дори и да не е пристрастен към ърбън фентъзи четива и трилъри със свръхестествени елементи.

"Полулош", книга първа от трилогията "Полуживот" на британката Сали Грийн, до момента е преведена на 47 езика! Световната премиера на дългоочаквания първи том се състоя в началото на март тази година. Романът оглави множество литературни класации и несъмнено се нарежда сред най-дискутираните заглавия на 2014 г. Една година след финализирането на първия й договор за издаване, сключен в навечерието на Детския панаир на книгата в Болоня, Сали Грийн разби два световни рекорда на Гинес - за "Най-превеждана книга от дебютиращ автор, преди публикуване" и "Най-превеждана книга за деца от дебютиращ автор, преди публикуване". Понастоящем писателката работи по втората книга от трилогията.

Филмовите права вече са откупени от Fox 2000, а продуцент на първия филм ще бъде Карън Розенфелт, която има зад гърба си проекти като поредицата "Здрач" и "Пърси Джаксън 2". Очаква се филмът да бъде зрелищна 3D продукция.

Отзиви

"Блестящ дебют - уникално четиво, което не ти дава покой. На моменти смразява кръвта, друг път къса сърцето. Ще ви преследва дълго" - Мари Лу, автор на бестселър на "Ню Йорк Таймс"

"Най-после прочетох книга за юноши - книга за магьосници, в която няма бухали, при това никъде не видях дори чифт кръгли очила. Това са новите Игри на глада, предполагам. Брилянтно и абсолютно поглъщащо четиво, влюбих се" - Кейт Аткинсън

"Появи се нов, омагьосващ антигерой" - Уолстрийт Джърнал

Тамплиери и ханове по "Пътят на коприната"

1260 година. Рицар тамплиер с тайнствено тъмно минало, фанатичен монах доминиканец, екзотична дъщеря на татарски хан и много исторически личности оживяват в напрегнато пътуване по Пътя на коприната. Заснежени планини, огнени пустини и враждебни номади ги съпровождат към неизвестното. Монахът е пратеник на папата, рицарят трябва да му съдейства в изпълнението на сложната задача да уговори важен съюз и да посее християнството сред непознати народи, а от жената воин се изисква да ги преведе през Покрива на света.

Политика, сблъсъци, противоречия между героите, добро и зло, любов и омраза, грях и доброта в увлекателен разказ за епични приключения от Светата земя до Монголската империя.

От утре ги спирам. Край!

Книгата на Сейдман дава наистина ценни и проверени във времето съвети към пристрастените пушачи, които ката ден си казват: Отказвам ги! И продължават да пафкат. В 30-дневната си програма докторът обяснява как да ангажираме мисленето си, за да се освободим от тази вредна зависимост. При правилното изпълнение на предписаното лечение като никотинозаместваща терапия може да се облекчи отказът от цигарите и да се заживее по-здравословно, убеден е Сейдман.

"Боксьори и случайни минувачи"

Така е нарекъл новия си сборник с разкази бившият боксьор и талантлив писател Палми Ранчев. Героите му танцуват върху ринга на живота, за да покажат, че когато човекът е човек, няма значение дали е с боксови ръкавици или не...

"Последно писмо от любимия"

е вълнуващ разказ за силата на любовта. Двадесет и шест годишната Дженифър се събужда в болничното легло след тежка автомолибна катастрофа. Младата жена страда и от липса на памет, докато не открива до възглавницата си любовно писмо, адресирано до нея.

"Вечери на кръста II"

е нарекла сборника си с портретни етюди известната литературна критичка Благовеста Касабова. На "Кръста" в квартал Лозенец се намира читалище "Пенчо Славейков" където един път месечно се провеждат ръководени от Касабова вечери, посветени на литературата и изкуството. Та очерците са за онези писатели, които са гастролирали на "Кръста".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай