Любимецът на дамите Хю Грант чукна 60

През 2020-а актьорът се завръща на екрана

Любимецът на дамите Хю Грант чукна 60 | StandartNews.com

Любимият британец на милиони дами по света Хю Грант празнува своя 60-годишен юбилей. 

Вниманието на публиката към Грант се насочва след играта му в хитовата лента „Четири сватби и едно погребение” от 1994 г. След тази роля за него следват комедийни филми като „Мики Синьото око” и „Нотинг Хил”, превърнали се в едни от най-обичаните продукции с негово участие.

През 2020-а Хю ще се завърне на екрана с минисериала на HBO „Отмяната”, в който ще си партнира с Никол Кидман.

Хю Джон Мунго Грант, известен просто като Хю Грант, се ражда на 9 септември 1960 г. в Хамърсмит. Баща му, Джеймс Грант, има фирма за килими. Майка му, Финвола Грант, има шотландски корени и работи като учителка. Хю има по-голям брат - Джеймс, който е банкер. Младият Хю се увлича по литературата и актьорското майсторство, а през 1979 г. печели стипендия и заминава за Оксфорд. Там, разбира се, се включва в театъра и решава, че иска да стане изкуствовед. След Оксфорд се записва в Courtauld Institute в Лондон за допълнителна квалификация и в крайна сметка се фокусира върху актьорското майсторство.

Между 1986 г. и 2000 г. Хю Грант и Елизабет Хърли официално са заедно, но през 1995 г. Грант е арестуван, тъй като е хванат с проститутката Дивайн Браун. След признание и публично извинение по телевизията, Грант е осъден на две години пробация и 1180 долара глоба.

Хю се жени за шведската продуцентка Ана Ебърстийн през май 2018 г. По това време вече са родени две от децата им. Двамата имат три деца. След сватбата си Грант неколкократно подчертава, че съжалява, че е отлагал сватбата и създаването на семейство толкова години.

Актьорът е баща общо на пет деца. Две от тях - Табита и Феликс, са от предишната му партньорка Тинглан Хон.

Дебютът на Хю Грант идва още докато той е студент. Филмът е "Privileged" (1982), а режисьор е Майкъл Хофман. В следващите години британецът се снима в телевизионни филми и сериали и до 1987 г. не прави нищо значително. Докато не приема ролята в "Maurice" на Джеймс Айвъри. Отново минават няколко години, в които Хю Грант активно се снима, но не успява да изпъкне. През 1991 г. обаче играе в "Impromptu", последван през следващата година от филма на Роман Полански "Горчива луна" и роля в "Остатъците от деня" (1993) на Джеймс Айвъри, с Антъни Хопкинс и Ема Томпсън.

Но реалният му пробив е през 1994 г. в хита на Майк Нюъл "Четири сватби и едно погребение", където екранна партньорка му е Анди Макдауъл. Ролята на Грант му осигурява "Златен глобус" и награда БАФТА.

През 1995 г. Хю Грант и Джулиан Мур участват в романтичната комедия на Крис Кълъмбъс "Девет месеца", а през същата година излиза и драмата на Анг Лий "Разум и чувства", където играят още Кейт Уинслет, Ема Томпсън, Алън Рикман и др.

През 1999 г. е другият емблематичен за Хю Грант филм "Нотинг Хил", където си партнира с Джулия Робъртс, а по това време излиза и "Мики синьото око". 2001 г. е успешна за британския актьор заради участието му в "Дневника на Бриджит Джоунс", където с основна заслуга е Рене Зелуегър.

Година по-късно Грант е главен актьор в "About a Boy". През 2003 г. излиза коледният хит "Наистина любов", където Грант прави чудесна роля като министър-председател. На следващата година участва в "Дневникът на Бриджит Джоунс 2". Следва филм, в който Грант си партнира със Сара Джесика Паркър - "Къде покриха Морган?" през 2009 г.

Една от последните емблематични роли на Хю Грант е във филма "Флорънс" от 2016 г., където си партнира с несравнимата Мерил Стрийп.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай