Лувърът крие шедьоври от Хитлер

Лувърът крие шедьоври от Хитлер | StandartNews.com

Документално-игралният шедьовър на Александър Сокуров е твърде актуален за днешна Европа

"Франкофония" разказва как парижани пазят изкуството си по време на немската окупация през 1940-а

В момент, когато Европа е принудена да преосмисли ценностите си, филмът "Франкофония" се появява тъкмо навреме. Повечето кинотворби за немската окупация през Втората световна война акцентират върху съпротивата. В шедьовъра на Александър Сокуров вниманието е насочено към нелицеприятните избори, правени в името на голямото изкуство.
"Франкофония" разказва как френското общество и окупиралите го немски войски гледат на културата, а оттам и на самите себе си, по време на войната. Лентата описва по художествен начин как са били запазени шедьоврите на Лувъра в окупирания от германците Париж през 1940 година. Документалната хроника във филма се редува с игрални сцени, чиито главни герои са директорът на музея, французинът Жак Жожар (Луи-До дьо Ланкесе) и германецът Франц Метермих (Бенжамин Уцерат), отговарящ за съхраняването на произведенията на изкуството в окупираните територии. Проницателна, поетична и ясна визия за това как свободата, равенството и братството се изявяват по време на окупацията. Но "Франкофония" е и авторски размисъл за изкуството и културата през вековете, за съотнасянето им с войната, държавата, империята, републиката. За хуманитарните ценности и манталитета на народите. За гордостта, срама, безумието, доверието, дълга. И за тихото противопоставяне на хората на културата на самия дух на разрушението. В драмата, копродукция между Франция, Германия и Холандия, участват още и Венсан Немет, Джоана Корталс Алтес и режисьорът, като глас зад кадър.

"Франкофония" ****

Ченге и джебчия в тандем срещу ЦРУ

Във филма "Денят на Бастилията" Майкъл Мейсън (Ричърд Мадън, "Игра на тронове") е американски джебчия, живеещ в Париж. Той се оказва преследван от ЦРУ, когато открадва чанта, съдържаща повече от просто един портфейл. Шон Брайър (Идрис Елба, "Лутър" Прометей"), агентът поел случая, скоро осъзнава, че Майкъл е само пионка в много по-голяма игра. Затова е най-добрата му възможност за разкриването на мащабна конспирация. Изправяйки се срещу преки заповеди и нарушавайки закона, Брайър кара Майкъл да използва своите експертни джебчийски умения, за да попаднат по следите на източника на корупция. Скоро двамата откриват, че те всъщност са двете мишени на въпросната конспирация и трябва да разчитат един на друг, за да се оцелеят и да се преборят с общия враг.

Режисьори на екшъна са Джеймс Уоткинс и Жил Гаге. В остналите роли са Ерик Ебани, Хорхе Леон Мартинес, Кели Райли, Шарлота Ле Бон, Хосе Гарсия и Александър Купър.

"Денят на Бастилията" ***

Джулия Робъртс и Джен Анистън в комедията "Денят на мама"

"Денят на мама" е забавна и отморяваща романтична комедия за първата любов на всеки един от нас. Дженифър Анистън, Кейт Хъдсън, Джулия Робъртс, Джейсън Съдейкис и Брит Робъртсън са звездите в тази заплетена история за група жени, обединени от едно много важно нещо - майката. Майки за пръв път или отглеждащи сами децата си, мащехи, гей или отчуждени родителки, отдавна загубени майки, както и от всякакъв друг вид са героите в това емоционално посвещение към връзката, която никога не може да бъде разрушена.

Легендарният Гари Маршъл е режисьор на лентата, в която участват още Ариана Нийл, Кристин Лейкин, Шей Митчел, Сара Чок и Тимоти Олифант.

"Денят на мама" ***

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай