Лоутън се изповядва по БиТиВи

Джон Лоутън със съпругата си

Лоутън се изповядва по БиТиВи | StandartNews.com

София. Защо Джон Лоутън от "Юрая хиип" нарича България свой дом и какви завои на съдбата го довеждат тук ще научим тази неделя в 12,30 ч от филма, посветен на певеца от поредицата "НепознатиТЕ" по БиТиВи.

"Израснах с музиката на моите родители. Имахме огромен старомоден радиограф, в който имаше вградено радио и платформа за 78 плочи. Но понякога през нощта се случваше сигналът на радиото да е добър и можех да чуя изпълнители като Елвис, Литъл Ричард, Пол Анка... Всички тези големи имена - Джони Матюс и дори Франк Синатра. По телевизията пък (по това време телевизията беше черно-бяла) видях една чернокожа госпъл певица - Махалия Джаксън. Тя пееше с толкова много емоция, че трябваше непрекъснато да бърше сълзите си с кърпичка. Бях силно впечатлен от тази жена. Мисля, че това е първото ми дълбоко музикално преживяване и то помогна за формирането ми като музикант. Аз исках да стана футболист. Играех за отбора на училището, после за отбора на общината, но не успях да стигна по-далеч от това. А от друга страна - музиката винаги ме е привличала... Като младеж работех, заедно с баща ми, във фабрика, която произвеждаше машинни инструменти. Въпреки това никога не съм прекъсвал музикалните си занимания - през уикендите винаги свирех", изповядва се Лоутън пред Георги Тошев, режисьора Ема Константинова и оператора Румен Василев.

Екипът следва роклегендата в пътуванията му из България, Великобритания и Испания. Едно от местата в Лондон, свързано с историята на Джон от тази епоха, е Камдън таун. Още през 70-те този квартал става притегателна точка за много алтернативни младежи, артисти и бунтари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай