Лили - примата на България

Лили - примата на България | StandartNews.com

Лили Иванова навърши 75 - възраст, която е преклонна за много други, но не и за нея. Примата на поп музиката е рекордьорка с невероятните над 10 000 концерта. Ето кои са някои от най-важните факти и цифри от биографията на звездата.

Родена е на 24 април 1939 г. в Кубрат.

В кръщелното свидетелство е записана като Лиляна Иванова Петрова - кръстена е на починалата от скарлатина по-голяма сестра в семейството.

Баща й Иван Дамянов е чиновник в полицията и кметството в периода преди 9 септември. После работи като шофьор. Майката Мария е домакиня, която, за да припечелва, работи и като сервитьорка.

Висока е 156 см и тежи 46 кг

Дядо й и вуйчо й по майчина линия свирят на цигулка, а родителите й обичат да пеят вкъщи.

Като малка Лили разтяга акордеона, а после сяда зад пианото. Пее в училищния хор.

Още от първи клас тренира художествена гимнастика. Печели златен медал на републиканското първенство в Русе през 1952 г.

През 1956 г. бъдещата звезда започва да учи в Медицинския техникум за сестри и акушерки във Варна.

Първите й изяви пред публика са от 1956-57 г. - тогава пее на организираните в техникума "вътрешни фестивали".

Моментът, в който решава, че ще бъде певица, е на концерт на Ирина Чмихова в Кубрат. Лили моли звездата да й даде текста на "Камино", но тя й казва, че ще го направи, когато се прибере в София, а после забравя. Текстът е свален от нейни приятели, които са направили любителски магнетофонен запис на шоуто и така тя разучава хита.

Първия си албум Лили издава по предложение на румънската фирма Electrecord през 1963 г. - това е първата дългосвиреща плоча на български изпълнител.

Първият й сериозен пробив настъпва през 1966 г. В Братислава Лили се явява на първия си международен конкурс. Песента, с която участва, е "Адажио" по музика на Ангел Заберски. Фаворитът на журито е Карел Гот и въпреки претенциите на чешката страна за челно място на техния артист българката има повече точки, което й печели и трите награди "Златен ключ" - за най-добър изпълнител, за най-добра мелодия и текст.

През 1999 г. президентът Петър Стоянов връчва на Лили орден "Стара планина" за заслуги към българската поп музика.

При едно от посещенията си при Ванга пророчицата й казва, че ще пее, докато е жива.

Съблича се за родния Playboy в дебютното му издание през 2002 година.

Има 36 издадени албума, два от тях златни в Европа. Продаденият общ тираж е над 100 милиона. 11 000 концерта на живо и над 500 записани песни. На български, румънски, руски, английски, немски, френски, турски, испански, италиански и иврит.

През 2005 г. "Камино" в изпълнение на Лили Иванова е класирана на 40-а позиция в класацията на вечните световни хитове на "Сони Ериксон".

В началото на 60-те години Лили се омъжва за първи път - за гаджето си от Кубрат д-р Павлов. Двамата обаче издържат заедно само няколко години.

Вторият й мъж е и първата й голяма любов - Иван Пеев. "Това е единственият важен брак за мен. Единственият мъж, който е означавал нещо в живота ми", казва Лили. Следващият й съпруг е Янчо Таков. "Държеше се доста нафукано, като политбюровски син. Обичаше да важничи. А колкото до това какъв любовник беше, могат да се произнесат и други жени, с които той имаше връзка по време на нашия брак", казва за него Лили. Тя намира утеха в ръцете на Личо Стоунса, който свири като бог на китара. После живее 16 години с Асен Гаргов.

"Аз съм просто единак, който разказва за глутницата..."

"Който може, може. Който не - завижда."

"Имам убийствени планове за след края на света."

"При мен нещата не са като в поговoрката "Гладна мечка хоро не играе" - защото аз цял ден не ям, но играя, та играя".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай