L`Europeo 71: любов по време на холера

Новият брой вече прави „бум“ на пазара

L`Europeo 71: любов по време на холера | StandartNews.com

„L`Europeo“ се завръща след едногодишно прекъсване - с нови издатели, но с най-славните си стари редактори и автори. Любен Дилов син и Иванета Мандужкова създадоха специална компания, с която придобиха правата за издаването на перлата от италианската империя „Рицоли“. Продължението на легендарната 13-годишна традиция те повериха на екипа, произвеждал списанието през последните 7 години – главен редактор Димитър Стоянович, Ана Йованович, Сунай Джумалъ, Иван Гуляшки.

Брой 71 е посветен на това, за което Габриел Гарсия Маркес и няколко други гения като него отдавна ни подготвяха – шизоидната реалност и времената на глобална пандемия, на изолация, на политическа или инфекциозна параноя, когато най-застрашени винаги са любовта и отношенията. Какъв е смисълът да си телесно жив, ако любовта е под обсада, а душата – в комата на страха?

Първото издание от новата ера на „L`Europeo“ разказва удивителни истории за хора, разказва за съдби, които ни помагат да се справим със собствените си демони от настоящето. Разказва за хора, които насред чумните епидемии, испанския грип, холерата, СПИН-а, а също и войните, глада, идеологическото разделение, са успели да запазят душите си през най-възхитителното човешко достижение – способността да обичаш и да бъдеш обичан. Верни литературни помощници в това нелеко възпитание на чувствата ще бъдат Маркес с „Любов по време на холера“, Албер Камю с „Чумата“, Томас Ман с „Вълшебната планина“, „Осъдени души“ на Димитър Димов и още много като тях.

Известният журналист, публицист и автор на документални филми Бойко Василев прави встъпителен текст за настоящата ситуация в контекста на историята. Емил Джасим продължава разсъждението за пандемията и "чумите" от по-ново време. Фотографът и военен кореспондент Георги Милков пресъздава годината 1816-та и заразите, които серният облак над Европа и произхождащите зарази карат лорд Байрон, Пърси Б.Шели и Мери Шели да създадат единство от някои от най-важните творби на 19 век. За епидемията днес разсъждава гуруто на съвременната българска рекламна стратегия Мартин Димитров. Войната като част от проблема за заразата и опита ни да се скрием от нея - д-р Лиляна Караджова. За Робърт Капа и Герда Таро през Испанската гражданска война пише Димитър Стоянович, Любен Дилов – за войната в Босна. Големите философски теми под мотото "Любов по време на холера" са изведени от адвокат Деян Драгиев и разказа му за дълбоката връзка между Хайдегер и Хана Арент през националсоциализма. Испанският грип през очите на гения Егон Шиле, СПИН-ът – от гледна точка на Рок Хъдсън като първия провъзгласител на проблема. Ексклузивното интервю е с Томазо Проти и Даниеле Проти за смисъла на „L`Europeo“ днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай