Леонардо, Фройд и Казандзакис оживяват в CineLibri

Екранизации по култови романи за велики личности и изключителни персонажи гледаме на елитния фестивал от 5 до 20 октомври

Леонардо, Фройд и Казандзакис оживяват в CineLibri | StandartNews.com

Кино по по-добрата литература гледаме от 5 до 20 октомври в София. Най-сензационните и успешни екранизации са в афиша на елитния фестивал CineLibri - 15 дни с 55 филма, 15 госта, 23 специални събития и галавечери, 3 театрални представления, 2 големи церемонии в зала 1 на НДК.

Ярко завръщане правят режисьорите Роман Полански („Офицер и шпионин”), Беноа Жако („Казанова, последна любов”) и Павел Лунгин („Исав”). Хитове по Робърт Музил, Станислав Лем, Робърт Харис, Харуки Мураками, Давид Фоенкинос, Ясмина Кадра изпращат зрителите в различни времена, а сред героите са Вирджиния Улф, Леонардо да Винчи, Никос Казандзакис, Уилям Шекспир, Едмон Ростан, Мишел Уелбек, Карл Лагерфелд, Стиг Ларшон, Дж. Р. Р. Толкин, Пиер Луис... Някои от лентите ще се завъртят в България веднага, след като бяха отличени в Кан, Венеция, Торонто и на други престижни форуми. Феновете на Жулиет Бинош, Кейт Бланшет, Никол Кидман, Харви Кайтел, Бен Кингсли, Тим Рот и Клайв Оуен ще аплодират фаворитите си.

CineLibri прави дълбок поклон пред режисьора визионер Стенли Кубрик и музикалната легенда Дейвд Боуи и отбелязва 250 години, откакто Александър фон Хумболт измери света.

Гвоздеят в конкурсната програма е копродукцията на Италия, Белгия и Франция „5 е съвършеното число”. Естетски, ироничен и изключително забавен криминален трилър, адаптация по култовия комикс на Игор Тувери, събира пред камерите две от най-ярките звезди на съвременното италианско кино – Тони Сервило и Валерия Голино. Екранизацията по романа на Роберт Зееталер „Продавачът на вестници и цигари” също ще се състезава за награда „Синелибри” - сърцераздирателна история за млад мъж и неговото приятелство със Зигмунд Фройд по време на нацистката окупация на Виена. В образа на Фройд е Бруно Ганц – една от последните му титанични роли.

Единственото българско заглавие в състезанието е „Снимка с Юки” на Лъчезар Аврамов по мотиви от разказ в сборника „На изток от запада” от Мирослав Пенков - стилна космополитна драма за непрекъснатото бягство на модерния човек от отговорностите и въпросите за смисъла.

Извън конкурса има няколко модула: „На живо от Космоса“, „Галавечери на културите“, „Звездна селекция“,  „Документални филми“, „Театър по книга“, „Късометражно кино“. Включени са и три от най-сполучливите български адаптации по литературни произведения от последните години.

„Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо, аз съм свободен.” Това е, разбира се, е Никос Казандзакис, когото зрителите ще разпознаят в едноименния филм на Янис Смарагдис, създаден по мотиви от автобиографичния роман „Рапорт пред Ел Греко”.

Ценителите ще аплодират още внушителни продукции като „Всичко е истина” на Кенет Брана, който ни връща към последните дни на великия Шекспир. В модула „На живо от Космоса” е включен и филм, който вади от анонимност „бащата” на Сирано дьо Бержерак – Едмон Ростан. Премиерата на тази героична комедия, създадена през 1897 година, постига истински триумф във Франция и е последвана от 1000 представления.

„Истинската история на бандата на Кели” е по романа на двукратния носител на „Букър” Питър Кери - класическа приказка за бунтовник с кауза: истински, но и малко недодялан Робин Худ, претворена на екран от Шон Грант с Ръсел Кроу, Никълъс Холт, Джордж Маккей, Чарли Хънъм. Друг акцент в този модул е „Песента на имената” - хипнотична история за приятелството, вярата, предателството и изкуплението, подписана от режисьора на „Червената цигулка” Франсоа Жирар и сценариста на „Вечният градинар” Джефри Кейн. Новият филм на Ричард Линклейтър „Къде си, Бернадет?” с Кейт Бланшет е микс от трагикомедия и мистерия с абсолютно непредвидим финал. Бланшет прави поредната си забележителна роля като Бернадет Фокс - талантлива архитектка, страдаща от агорафобия.

Документалният „Мъжът, който си играеше с огъня” е посветен на непримиримия разследващ журналист и писател Стиг Ларшон, автор на култовата трилогия „Милениум”. Разтърсващият филм „Чернобилска молитва” е по книгата на Светлана Алексиевич, носителка на Нобелова награда за литература през 2015 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай