Легендарен режисьор с историческо постижение на наградите "Оскар"

След обявените по-рано номинации

Легендарен режисьор с историческо постижение на наградите "Оскар" | StandartNews.com

Във вторник 81-годишният режисьор Мартин Скорсезе стана най-номинираният жив режисьор в историята на "Оскар"-ите. Скорсезе изостава само от Уилям Уайлър, който държи рекорда с 12 номинации, според Академията за филмово изкуство и наука. Уайлър умира през 1981 г. на 79-годишна възраст.

"Дълбоко удовлетворяващо е да получа това признание от Академията както за мен, така и за толкова много от моите сътрудници в "Убийците на цветната луна". Беше забележително преживяване да направя този филм, да работя заедно с общността на Осейдж, за да разкажа историята на една истинска американска трагедия, скрита в сянката на официалната култура твърде дълго време", казва Скорсезе в изявление, предаде "Вести".

"Съжалявам само, че Роби Робъртсън не доживя да види признанието на работата си - дългогодишното ни приятелство и нарастващото съзнание на Роби за собственото му индианско наследство изиграха решаваща роля в желанието ми да пусна този филм на екран", добавя той за композитора на филма, който умира два месеца преди премиерата му на 80-годишна възраст.

Скорсезе изпревари друга холивудска легенда Стивън Спилбърг в броя на номинациите си за най-добър режисьор, като с работата си по "Убийци на цветната луна" увеличи броя на номинациите си на 10. Филмът се бори за общо 10 награди "Оскар" тази година, включително за най-добър филм.

При победа Скорсезе ще спечели втората си статуетка "Оскар", след като преди това бе удостоен с наградата за най-добър режисьор за филма "От другата страна" (2006).

Той се изправя срещу Жюстин Триет ("Анатомия на едно падение"), Кристофър Нолан ("Опенхаймер"), Йоргос Лантимос ("Клети създания") и Джонатан Глейзър ("Зона на интерес").

Сред актьорските номинации за "Убийците на цветната луна" са една за Лили Гладстон в категорията за най-добра актриса и ветеранът Робърт де Ниро, който е в категорията за най-добър поддържащ актьор.

37-годишната Гладстон също влезе в историята като първата индианска актриса, номинирана за "Оскар". Тя е четвъртата актриса от коренното население, която някога е печелила номинация в тази категория.

Филмът "Убийци на цветната луна", базиран на истинска история, описва връзката на Ърнест (Леонардо ди Каприо) и Моли Бъркхарт през няколко години през 20-те години на миналия век, по време на които белите заселници в Оклахома организират заговори за убийството на редица членове на племето осейдж, за да получат главни права върху петролните залежи на племето.

Наскоро Скорсезе беше почетен на галавечерта на наградите на Националния съвет за рецензии в Ню Йорк, където пенсионираният актьор Даниел Дей-Люис му връчи наградата за най-добър режисьор.

При връчването на отличието 66-годишният Дей-Люис похвали Скорсезе за визията и усилията му да създава "завладяващи" филми, като по време на представянето каза: "Работата на Мартин - със светлината на собственото си творчество - той освети непознати светове, които пулсираха с опасната, неустоима енергия, светове, които бяха загадъчни за мен и напълно завладяващи."

"Той освети необятния красив пейзаж на това, което е възможно във филма, и ми разясни какво е това, което човек трябва да изисква от себе си, да работи с вяра", продължи той.

Дей-Люис - участвал във филмите на Скорсезе "Невинни години" (1993) и "Бандите на Ню Йорк" (2002) - също сподели поглед към близките си отношения с уважавания режисьор, като отбеляза, че "една от най-големите радости и най-неочакваните привилегии в живота ми беше един ден да работя с него".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай