Ледена епоха: Ледени ваятели творят край Дунав

"Русе айс фест" е хит в дунавския град

Ледена епоха: Ледени ваятели творят край Дунав | StandartNews.com

След близо 100 години Русе си върна духа на зимната феерия

В студените зимни вечери на стария Русчук самоук майстор ваел скулптури от лед. Снежни фигури на животни в естествени размери, бюстове на бележити личности, сред които Паисий Хилендарски, Христо Ботев, Васил Левски, Пенчо Славейков, Иван Вазов, Пушкин, Галилео Галилей, композиторите Вагнер и Лудвиг ван Бетховен, били сред най-големите атракции в дунавския град през 20-те и 50-те години на ХХ век. Необичайните творби Денчо Ножаров изработвал пред своята сладкарницата "Швейцария" в центъра на стария Русе.

След близо 100 години духът на зимната феерия и изкуството за извайване на фигури от лед отново завладя града край Дунав. Първите ледени скулптури в България се появяват именно тук и са едно от онези 121 първи неща, с които Русе се слави като град на свободния дух. Сладкарницата на Денчо Ножаров станала известна извън пределите на страната не само със своите хубави пасти, торти, баклави и куп други лакомства, а и с необикновеното хоби на своя собственик. Повече от четвърт век бай Денчо ваел фигури - правел ги основно с малка метална лопатка, с която лепял своите творби с внушителни размери. Така снежните фигури се превърнали в една от най-големите атракции в града, а ледената феерия пред

сладкарница "Швейцария" станала магнетично място за срещи и разговори

разкриват снимки от старото време. Фотография в италиански вестник от 30-те години на ХХ век коментирала самобитния талант на бай Денчо и изваяния от него бюст на Галилео Галилей с надписа "И все пак тя се върти".

А сега споменът за русенската атракция се възражда като градска традиция. В последния месец на годината международният фестивал на ледени скулптури "Русе Айс Фест 2014" върна фигурите от сняг в града за пръв път от десетилетия насам. Инициативата се организира от Община Русе и Фондация "Русе - град на свободния дух" със съдействието на "София Айс" и "Хюман тинкс". Фестивалът имаше международно участие и се проведе под формата на състезание по ледено скулптуриране. Съвременните колеги на Денчо Ножаров работят с кристален лед, който се изработва по

специална технология, която го запазва напълно прозрачен

и безвреден за околната среда. Да майсторят ледени скулптури в Русе дойдоха професионалистите по леден карвинг Дилън Корбет, Ванкувър (Канада), Луиз Рибалта Кома-Крос, Барселона (Испания), Хуан Карлос Мартинез, Мадрид (Испания), Руслан Коровков, Ростов на Дон (Русия) и Виктор Царски, Русе (България). Леден бар пък допълваше духа на ледената епоха.

Русенецът Виктор Царски спечели наградата на дунавската община. Неговата пленяваща ледена творба впечатли журито с новаторския поглед към Русе - реката, пристанището и корабите. Дилан Корбет от Канада пък получи наградата на Фондация "Русе-град на свободния дух". Той сътвори прекрасната скулптура "Пътя на Кундалини". Наградата на публиката грабна Хуан Карлос Мартинес от Испания, който извая скулптура, наречена "Мечти". С нея творецът показва аспекти от човешката същност, които често остават необозрими и неразбрани. Ледените фигури на Луис Рибалта Кома-Крос и Руслан Коровков от Русия също впечатлиха стотиците посетители на феста.

Оттук насетне "Русе Айс Фест" ще бъде ежегодно международно събитие в дунавската столица. Само в първите три дни на фестивала причудливите ледени фигури бяха разгледани от над 5000 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай