„Кръвта на пеликана“ с премиера на София филм фест

Катрин Гебе и Нина Хос ще представят немско-българската копродукция през март

„Кръвта на пеликана“ с премиера на София филм фест | StandartNews.com

Режисьорката Катрин Гебе и прекрасната актриса Нина Хос, притежател на серия от престижни световни награди, пристигат у нас, за да представят на София филм фест „Кръвта на пеликана“ - немско-българската копродукция, която вече събра аплаузи на международни форуми. В историята по сценарий на Катрин Гебе главната героиня Вибке (Нина Хос) отглежда и тренира полицейски коне в идилична ферма, където живее заедно с осиновената си дъщеря Николина (Аделия Оклепо). След много години чакане Вибке осиновява второ дете, отново от България – петгодишната Рая (Катерина Липовска). Скоро чаровната Рая започва да проявява неочаквана и демонична агресия, като застрашава живота си и този на околните. Вибке ще трябва да премине много граници и да вземе необратими решения в борбата да защити децата си. Филмът изследва важни теми за родителството и пределите на майчината любов. Гебе се интересува от отношението на обществото към тези, които приемаме за неприспособими. Драмата е с елементи на хорър, който навлиза в много теми табу, без да дава еднозначен отговор на въпросите, които поставя.

Нина Хос отново демонстрира таланта си като майката в „Кръвта на пеликана“. Удостоена със „Сребърна мечка“ от Берлин 2007, тя блести с чар и майсторски превъплъщения в няколко филма на известния режисьор Кристиян Пецолд, сред които представените на София филм фест „Барбара“ (2012) и „Феникс“ (2014), както и в престижни американски продукции  „А Most Wanted Man“ и поредицата „Homeland“. Сред новите й проекти са „Criminal: Germany“ на Нетфликс и канадският сериал „Shadowplay“.

Катерина Липовска (6) и Аделия Оклепо (10) са избрани след продължителен кастинг измежду 500 деца. В подготовката за снимките няколко месеца те учат немски език, езда и актьорско майсторство. Ролите им са изключително сложни и многопластови и те се справят с талант и професионализъм, равностоен с този на партньорите им. В останалите роли са  Димитър Баненкин, Яна Маринова, Гергана Змийчарова, Албена Колева, Диян Манев, Елиза Токева.

„Кръвта на пеликана“ е заснет в България през лятото на 2018 година. Най-важната локация е конна база Спарата, близо до Вакарел, която е декорирана като немска конеферма.

Ако премиерата на дебютния игрален филм на един режисьор е в програмата „Особен поглед“ на Кан, а премиерата на втория му пълнометражен филм е в „Хоризонти“ на Венеция, то този творец вече се следи с особено внимание от киноспециалистите в цял свят. Вторият филм на Катрин Гебе, „Кръвта на пеликана“, е заснет изцяло в България, в копродукция с „Мирамар филм“. Световната премиера на „Кръвта на пеликана“ във Венеция идва, след като Катрин Гебе представи дебютния си филм „Нищо лошо не може да се случи“ в Кан през 2013 година.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай