Крум Дамянов - неостаряващ като Ролинг Стоунс

Крум Дамянов - неостаряващ като Ролинг Стоунс | StandartNews.com

Галерия "Нюанс" приюти откровенията на големия български скулптор

Преди близо 10 години приятел ми уреди среща с Крум Дамянов. Харесвах работите му, възхитата ми беше почти детинска... Преди срещата написах в бележника си: Дали няма да видя, получовек, полубог...

Днес, десет години по-късно, отново съзерцавам пластичните откровения на майстора. В столичната галерия "Нюанс" Дамянов показва реплики на свои стари работи, по-скоро реплики от бъдещето.

С не по-малък патос пък професор Десислава Минчева го сравни с "Ролинг Стоунс". "Дамянов има изключително минало и изключително настояще. Би могъл да разчита спокойно на бъдещето. Той е неостаряващ!", категорична е тя.

Критиката бързо реагира на изложбата. Познатите ни антични герои и библейски сюжети са с променен смисъл, посока и тълкуване и това ги превръща в съвременни символи и феномени. Макар замислени "камерно", творбите въздействат с изключителна сила и експресивност, като финесът им ги превръща в източник на енергия", очаровани са познавачите .

Тръгвайки от залата, пък на мен ми се счува хората да казват: Абе, какви комисии по култура, какви пет лева.

И така - студен декемврийски ден. Камината в софийското му ателие хвърля топлина на метър-два. Скулпторът подклажда огъня с дървени парчетии, като преди това ги оглежда внимателно. Сакън нещо, изваяно от бога, да не отиде зян. А десетките бичета, трубадури и светии в халето оживяват, погалени от отблясъците на огъня.

Знаех наизуст биографията му. Роден през 1937 в Ракитово, Пазарджишко. Завършва скулптура при проф. Атанас Далчев. Ръководи авторските колективи на мемориалните ансамбли "Бранители на Стара Загора", "Създатели на българската държава"-Шумен, "Асеневци"-Велико Търново и още и още... Уморен от мегакомпозициите, прави своите невероятни човекоподобни животни - сурикати. Професор към катедра "Рисуване и моделиране". И не само.

"Без страх, без мъка няма изкуство"

изпреварва баналния въпрос за вдъхновението Дамянов. И продължава: Като чуя някой от екрана, че се кефи, като прави изкуство, ми иде да го удуша. Като се кефи, означава, че има поточна линия за бройлери...

Навремето гледа спектакъл по Маяковски и се озовава в непосредствена близост до Иван Димов, който изпълнява главната роля. "Бях на 60 сантиметра от ръцете му. Той така си беше преплел пръстите, така ги стискаше, че щеше да си пръсне вените от страх, мъка и напрежение", доказва тезата си за мъката Дамянов.

От 60 сантиметра и аз гледам ръцете на Крум Дамянов - те са напукани, жилести, отрудени, чувствителни. Пожълтели от тютюна, наранени от чука и длетото.

Родени да спасят сърцето на камъка

Уважавам всички материали, говори сякаш на себе си, стига да са истински, на първо място камъка. Диалогът с камъка няма равен, бронзът е пасивен... Керамиката напоследък ме тръгва, абе, голям занаят!

И между другото изтърсва: най-добрите рисувачи са скулпторите. Точка.

Крум Дамянов не обича да дава оценки за събратята, но подкачиш ли го, няма прошка. Разпали ли се веднъж, няма спиране. Казва, че за съжаление има малки народи и те нямат голямо изкуство. Казва още, че като препрочитал Иван Вазов, се изчервил от срам. А като слушал как нашите мистериозни гласове "мяукат" "Одата на радостта" в Брюксел, пак се изчервил...

Не скъпи суперлативите обаче за Христо Явашев: Той е най-мощният човек! Променя пейзажа, смисъла му.
Според Дамянов

манията да се рушат старите паметници е безумна

"Паметниците от времето, за което казват, че е компрометирано, не бива да се унищожават. Примери в Европа, колкото щеш - не ги пипат, скулптурата на Дучето, Трептов парк... десетки са, но не ги пипат. Не е цивилизовано деяние да събаряш каквото и да е", категоричен е ваятелят.

Крум Дамянов е критичен дори когато се отвори дума и за негови творби. "Онова биче пред банката /пред Българската фондова борса - б.а./ не стои добре, не му е там мястото. Като го изсипаха на тротоара от крана, аз проумях това и си тръгнах", казва с лека тъга творецът.

Мнозина хора у нас и по света смятат, че Крум Дамянов е много богат човек, след като е населил страната и не само нея с десетки скулптури. Когато в Сеул показал снимки на свои паметници на един японец, колегата му от Страната на изгряващото слънце възкликнал: Вие трябва да сте много богат!

Как да му кажеш истината, усмихва се Дамянов.

Няма как.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай