Кристо – мечтателят на невъзможното

Световните медии пишат и говорят за Христо Явашев

Кристо – мечтателят на невъзможното | StandartNews.com

Световните медии отразяват сред водещите си теми новината за смъртта на Христо Явашев - Кристо.

В Италия Кристо остава завинаги творецът, който позволи на хората да вървят по вода, пише вестник „Кориере дела сера“, цитиран от Vesti. Благодарение на проекта му „Плаващите кейове“, посетителите на мащабното събитие можеха да вървят по повърхността на езерото Изео в Северна Италия от градчето Сулцано до остров Монте Изола.

Човекът, който опаковаше света, вече го няма, пише вестник „Република“, припомняйки, че Кристо се е водил от убеждението си, че зад външната опаковка всъщност се крие различна реалност, която вероятно е по-автентична.

„Сбогом на твореца Кристо, мечтателят на невъзможното“ – „Стампа“.

„Смъртта на Кристо сложи край на авантюристичната му визия“, пишат от „Фигаро“. „С модерното си изкуство той наложи монументалната представа XXL, умело съчетавайки пейзаж, архитектура, скулптура и детска мечта. Неговият проект за опаковане на Триумфалната арка ще бъде осъществен въпреки кончината му“.

„Кристо и съпругата му Жан-Клод се превърнаха в майстори на изкуството да трансформират пространството, опаковайки го“ – „Монд“.

„Планини, музеи, мостове и Сентръл парк бяха само част от нещата, които Кристо и неговата съпруга Жан-Клод използваха, за да направят едно поразително и популярно изкуство“ – „Ню Йорк таймс“.

„Дръзкият творец, който опакова сгради, паркове и пейзажи, почина. Инсталациите на Кристо разшириха дефиницията и разбирането за съвременното изкуство“ – „Вашингтон пост“.

„Шекспир беше казал, че целият свят е сцена, а Кристо ни показа, че светът е галерия на изкуството“ – Би Би Си. „Но роденият в България творец не се интересуваше от стерилно белите стени на модерните музеи, където предметите съществуваха отделно от всекидневния живот. Той искаше да превърне ежедневието в изкуство, да направи така, че хората да погледнат отново и да помислят за онова, което ги заобикаля. Постигна това по пътя на намесата, като опаковаше сгради или природни обекти, като и в двата случая превръщаше студените, твърди структури в чувствени и крехки скулптури.“

„Франс прес“ нарече Кристо майсторът на опаковането и на ефимерното. От „Асошиейтед прес“ пък отбелязват, че той беше известен с масивните си, но и преходни и мимолетни творби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай