Кралски орден за Анжел Вагенщайн

Фелипе VI награди писателя за гражданските му заслуги към Испания

Кралски орден за Анжел Вагенщайн | StandartNews.com

Испански орден "За граждански заслуги" с указ на крал Фелипе VI получи известният писател, киносценарист, общественик и антифашист Анжел Вагенщайн. Грамотата е подписана и от външния министър на Испания, а кръстът на ордена бе връчен на Вагенщайн в дома му от посланика на кралството у нас Негово превъзходителство Алехандро Поланко. 

Особено съм щастлив, че отличието се връчва сега, когато се навършват 110 години от дипломатическите отношения между страните ни, каза посланик Поланко. Той припомни приноса на Вагенщайн за опазване на паметта за испанските евреи, преселили се в България преди повече от 500 години, особено в световноизвестния му роман "Далеч от Толедо". А днес българската общност в Испания пази българския дух в страната ни, добави той.

За 500 години морските вълни превърнаха скалите в пясък, а империите станаха спомен, но преселилите се в България евреи донесоха онзи средновековен испански език, на който говореше и моята баба, отговори Анжел Вагенщайн. Много от фамилиите и днес съдържат имената на испански градове, откъдето е произходът им, уточни още той. Ребека Бехар - неговата майка е потомка на род от градчето Бехар.

Вагенщайн и посланик Поленко си пожелаха от праха на архивите да бъде изваден договорът за побратимяването на Пловдив и Толедо и да процъфтява днешното сътрудничество между двата града. Поланко е третият посланик на Испания, който гостува в дома на Вагенщайн. /Снимката е от Фейсбука на Велислава Дърева/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай