Кралица Виктория – жената епоха

Четем за една от най-известните жени в света

Кралица Виктория – жената епоха | StandartNews.com

64 години на върха в Британската империя – време, белязано от бурно индустриално развитие, военни победи, културен разцвет. Време, дало на света нови стилове, велики творци, знаменателни политици. Време – епоха. Времето на кралица Виктория, влязло в историята като Викторианската епоха. Но както често се случва, всичко започва със случайно стечение на обстоятелствата...

Кралят на Великобритания Джордж III навършва достолепната възраст 80, оставяйки 15 законни деца – все евентуални претенденти за трона. Първите в онаследяването вече гонят шейсетте, но никой от тях няма да остави законни наследници на британската корона. Хановерската династия е заплашена, ако петият наследник – принц Едуард, не създаде потомство, защото след него идват дъщери без наследници.

Принцът вече е прехвърлил петдесетте и води безгрижен ергенски живот със своята френска любовница. Но в името на британската империя му се налага да наруши безбрачието си. А французойката не е подходяща за майка на бъдещия крал. Трябва жена с аристократично потекло. И имперските сватовници я намират – германската принцеса Виктория фон Сакс-Кобург-Залфелд. Така на бял свят през 1819 година идва малката Виктория. Тя остава единственото дете на Едуард, защото той умира няколко месеца след раждането ѝ. Пътят на бебето към трона е предначертан.

Осемнайсет години по-късно Виктория, едва навършила пълнолетие, поема короната на Обединеното кралство. Започва живот, отдаден на държавата и на нейните интереси - но и на голямата любов. Той е Алберт, красивият германски принц от фамилията Сакс-Кобург-Гота. Верността на Виктория към нейния съпруг и високо моралният ѝ живот допринасят за популярността й сред народа. Моменти на върховно щастие, но и на най-дълбока мъка. Десетилетия на възход, но и периоди, белязани от кризи. Шейсет и четири години на върха.

Издателство „Емас“ попълва колекцията си „Известните жени в историята“ с романа за кралица Виктория на известната английска авторка на тематични романи Джийн Плейди – позната на българската публика с трилогията за Катерина Медичи. Писателката проследява живота на забележителната владетелка от детството до последните ѝ дни, разкривайки делата, мислите и мечтите на кралицата и на жената Виктория.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай