Коя е музата на знаменития Ленард Коен

Норвежката Мариане Илен е голямата любов на писателя певец, автор на мегахита „Алилуя“

Коя е музата на знаменития Ленард Коен | StandartNews.com

Ленард Коен – знаменитият писател, поет, автор на песни и техен изпълнител, който почина през 2016 година на 82, приживе рядко говори в интервюта за личния си живот. Няма съмнение, че още ранните му хитове от албума от 1967 г. „Songs of Leonard Cohen“, са силно повлияни не само от централноевропейската народна музика, тъй като той е наследник на литовски и полски евреи, но и са вдъхновени от голяма любов. Една от песните с най-много кавъри в съвременната поп музика е неговата „Алилуя“ – от Джеф Бъкли, шведската прогресив метъл група Pain of Salvation, Бон Джоуви и Боно, до Джон Кейл и Ванеса Паради.

Вълнуващата история на Ленард Коен и норвежката Мариане Илен оживява в романа „Танцувай с мен“ на Силвия Франк /“Емас“/. Шейсетте години на миналия век. Европа и светът са се отърсили от ужасите на войната. Все повече хора живеят по-добре, но затъват в еснафщината. Артисти се отричат от модерния свят, за да избягат сред диви и недокоснати от цивилизацията места, където живеят в свободни връзки, основани единствено на любовта. Бурни страсти, неподвластни на предразсъдъци и закостенели нрави, се развихрят на гръцкия остров Хидра, култово място за млади творци от цял свят през хипи епохата, далеч от шеметно развиващите се икономики. Сред тях е и никому неизвестният тогава канадски трубадур Ленард Коен.

Пристигнал наскоро на Хидра, той е седнал на приказки с други чужденци пред малката бакалия. В магазинчето влиза млада жена, „най-красивата жена, която съм виждал“ ще каже по-късно той. За съжаление, Мариане е омъжена, има и малък син. Ала съдбата е с влюбения канадец и не след дълго „белоснежната“ красавица е свободна. Вдъхновяван от новата любов, той пише усърдно своя роман. Критиците обаче го посрещат с унищожителни отзиви. Отчаян, Ленард посяга към алкохола и наркотиците. Отклонявайки го към друго поприще, Мариане му подарява китара, с която да акомпанира стихотворенията си в песни. И спасява своя любим.

Славата идва, но дали чувствителната млада жена от Севера е готова да сподели живота на един трубадур... „Скъпа Мариане, аз вървя съвсем малко след теб, достатъчно близо, за да те хвана за ръката. Старото ми тяло се предава, както се предава твоето. Никога не забравих твоята любов и твоята красота. Но ти знаеш това. Няма нужда да казвам повече. Приятно пътуване, любов моя. Скоро ще се срещнем. С безкрайна обич и благодарност, твой Ленард”, пише световноизвестният композитор, поет и певец до своята голяма младежка любов, музата на своя живот. Годината е 2016-а, 44 години след окончателната им раздяла.

44 години, в които са живели един без друг. Мариане умира дни, след като е получила последното обяснение в любов, едва три месеца по-късно я следва Ленард Коен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай