Четвъртък,

Коя е художничката, която детронира Кандински

От: Агенция Стандарт -
1525
Коя е художничката, която детронира Кандински
A
A
A

Художничката Хилма аф Клинт, която създава революционни за своето време творби, е главната героиня в романа „Клуб Петък вечер“ от София Лундберг, Алисън Ричман и М. Дж. Роуз. Тази изключителна жена доскоро е отхвърляна, неразбрана или игнорирана. Дори самото оцеляване на картините й е чудо, тъй като в продължение на десетилетия те са захвърлени на таван - още един пример за устойчивостта на изкуството въпреки всичко. През 2019 година 600 000 си купуват билет за изложбата на Хилма аф Клинт в „Гугенхайм“ в Ню Йорк – най-голямата посещаемост в музея изобщо.

В „Клуб Петък вечер“ всяка седмица пет жени се събират, за да споделят творческите и духовните си търсения. Освен че рисуват и обсъждат важни теми, те провеждат и сеанси в опит да призовават духове, които да ги напътстват в работата им. Сред тези необикновени жени е Хилма аф Клинт, пионерка в абстрактната живопис. Но светът все още не е готов за радикалната иновативност в творчеството ѝ. Затова нейните картини са скрити, а името ѝ потъва в забрава.

Повече от сто години по-късно кураторът Ибън Елиът работи по изложба на Хилма аф Клинт. По криволичеща пътека той се връща назад във времето, за да повдигне вълнуващи въпроси за жените в изкуството. Защо приносът на Хилма в абстракционизма не е признат? Защо самата тя запечатва картините си с инструкции да бъдат отворени двайсет години след смъртта ѝ? И каква роля имат нейните приятелки в живота и творчеството ѝ? Откъде е знаела, че един ден нейната серия от „Картини за Храма“, както „Гугенхайм“ е наричан, ще бъде изложена именно там, при положение че музеят е построен дълго, след като е напуснала този свят? Откъде е намерила в себе си сили и вяра да не показва картините си, да ги запечата със заръката да бъдат отворени едва двайсет години след смъртта ѝ – за да бъде творчеството ѝ оценено тогава, когато светът е друг? Защото Хилма аф Клинт е първооткривателка на абстракционизма, за какъвто до скоро се посочваше Кандински.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com