Ковид погуби единствения танцьор с Даун в Европа

Атанас Клечаров си отиде след записите на "България търси талант"

Ковид погуби единствения танцьор с Даун в Европа | StandartNews.com

Атанас Клечаров - единственият танцьор с Даун в Европа, участва в "България търси талант". Това се оказа и последната му изява - след записите на предаването Наско почина заради усложнения от Ковид-19. Той завинаги остана на 18. 

В първия епизод на новия сезон на “България търси талант” вълшебният танц на Атанас Клечаров и Алис от школата по спортни танци във Велинград впечатли зрителите пред екрана. Четиримата членове на журито единодушно им казаха „Да“. Танцът им разплака Катето Евро и дълбоко разчувства Любен Дилов-син.

Въпреки че се ражда със Синдрома на Даун, Атанас Клечаров прекрачва прага на залата по спортни танци в град Ракитово още на 5-годишна възраст. Година след година, два пъти в седмицата, дядо му Гого го води в залата почти без пропуск. Той дава цялата си пенсия, за да направят специални обувки на Наско, с които да танцува, разказва в "Преди обед" учителката на Наско. Тя споделя, че Атанас се е чувствал добре сред децата, а те са му давали цялата си любов сред прекрасната музиката и омайните стъпки на танца. 

“Доколкото ми е известно, Наско беше единственият танцуващ човек с Даун в Европа. Не аз или другите деца, а самият той ни научи да го приемем такъв, какъвто е. Той помогна в това децата да свикнат с него и да го обикнат с цялото си сърце. Да разберат, че той не е различен, че всеки човек носи своя индивидуалност и че той е талантлив като тях”, коментира Мая Енчева.

Наско има много медали от състезания в Пазарджик. Банско и други градове. Благодарение на Мая, Наско и Алис стигат до голямата сцена на „България търси талант“, където се представят отлично. Излъчването на съвместния му танц с Алис е в негова памет, като вечен спомен за всички негови близки и приятели, които го обичат. За кончината му от клуба по танци купуват от любимите му рози - жълти. Оказват се точно 18, на колкото години е и той. 

"На Алис й беше много трудно. Тя е много чувствителна. В момента иска най-вече да се възстанови. Ще продължи да танцува, но в дамска формация", споделя учителката й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай