Коронавирусът уби прочут писател

Луис Сепулведа е починал на 70 г в болница в испанския град Овиедо

Коронавирусът уби прочут писател | StandartNews.com

Коронавирусът уби прочутия чилийски писател Луис Сепулведа. Той е починал на 70 в болница в испанския град Овиедо, където живееше от години. Политически изгнаник, еколог, пътешественик, освен писател и режисьор... Шедьовърът му „Старецът, който четеше любовни романи“, написан в стила на магическия реализъм, е преведен на 46 езика и е продаден в повече от 10 000 000 копия по света, пише „Монитор“.

Сепулведа е бил в охраната на президента Салвадор Алиенде до държавния преврат на 11 септември 1973 г. След налагане на диктатурата на генерал Пиночет той е арестуван, осъден на 28 години затвор и хвърлен зад решетките в каторгата за политически затворници в град Темуко. Благодарение на кампания в световен мащаб, организирана от Амнести интернешънъл, през 1977 г. Сепулведа е освободен. Той заминава в изгнание, обикаля Латинска Америка, след това се включва в сандинистките отряди (бригадата “Симон Боливар”), които се борят срещу диктатурата на Анастасио Сомоса, и остава в тях до извоюването на победата през 1979 г. От 1982 г. се установява в Германия, където известно време работи като шофьор на тежкотоварни камиони по маршрута Хамбург-Истанбул. Впоследствие седмичното списание „Шпигел“ го ангажира като военен кореспондент, за да отразява войната в Ангола. В Африка Сепулведа остава доста години и описва кубинската интервенция, а също разгромяването на елитните войскови части на Южноафриканската република. Поражението на тези войски трябваше да спомогне за падането на расисткия режим на апартейда.

В интервю Сепулведа разказва, че е дебютирал...с порнографска литература. Годината е 1963-та и той е ученик в Сантяго де Чили. Всички в лицея са влюбени в новата учителка по история, пионерка на миниполите, и негов приятел го моли да напише разказ за г-ца Камачо. Въпросните 15-16 страници обаче се оказват в ръцете на директора. „Това е чиста порнография“, обявява той. „Не, еротична литература“, опитва се да възрази Луи. „Не, порнография, но много добре написана!“, отсича директорът.

Романите на Сепулведа са посветени на вечната борда между доброто и злото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай