Вторник,

Кои са трите приоритета на новия културен министър

От: Агенция Стандарт -
646
Кои са трите приоритета на новия културен министър
A
A
A

Министърът на културата Атанас Атанасов представя екипа и приоритетите в работата си на среща с медиите в Министерството на културата.

В срещата освен министър Атанасов участват зам.-министрите Весела Кондакова, Юрий Вълковски и проф. д.a.н. арх. Бойко Кадинов, предаде Нова.

"Моето заминаване за САЩ никога не е било бягство от България, исках да натрупам умения, които да споделя, когато се върна в страната ни. Дълбоко вярвам в богатството на българската култура. Ще разчитам на заразното добро и здравия разум, на всеки от нас да превъзмогне собственото си его в името на обща кауза. Вярвам, че с такава енергия ще можем да променим контекста, който за съжаление в момента е мрачен. В момента контекстът е леко мрачен - упадъкът на смисъла да си човек на изкуството, омаловажаването на творческите професии, ковид кризата", завия Атанасов.

„Процесът няма да е лек и ще изисква смяна на гледни точки", добави той.

Атанасов представи три основни приоритета в работата на Министерството на културата.

„Това са достъпът до култура, качественият културен обмен на международно ниво и опазването и използването на нашето богато културно наследство”, посочи министърът.

Той съобщи, че вече повече от месец общува активно със зам.-министрите Весела Кондакова, Юрий Вълковски и проф. д.a.н. арх. Бойко Кадинов и е благодарен, че именно с тях ще работи за „една истинска промяна”.

Бойко Кадинов е категоричен, че сектор „Култура” трябва да бъде укрепен.

„Ще воювам много, разчитам и на колегите, за да можем независимо от трудните времена да ангажираме експерти, които да работят. Искаме да превърнем културното ни наследство от място, на което гледаме като на гардероб с нафталин в средство на съвременна културна индустрия”, каза той.

По думите му се търси и ресурс за решаване на проблема с операта в Русе.

„Започнахме да изготвяме програма, която да бъде защитена и не само да режем лентички и да правим хората щастливи, но и секторът да започне да произвежда пари”, добави Кадинов.

По време на представянето беше коментиран и казусът със Северна Македония.

„Темата е приоритетна за правителството, ще бъде такава и за нас. Ще се стремим към общ културен календар, както и максимално много да стимулираме творческия обмен между български и македонски и това да работят заедно”, заяви Юрий Вълковски.

„Вярваме, е че културата е един от най-мощните инструменти хората да се опознават и разбират. Вярваме, че работната група, която предстои да бъде създадена между двете правителства, е една от групите, които имат най-голям потенциал да постигне резултати. Ще работим активно в тази посока в следващите месеци”, добави той.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com