Понеделник,

Книгата на Гинес става на 65

От: Агенция Стандарт -
240
Книгата на Гинес става на 65
A
A
A

На 27 август се навършват 65 години от публикуването на първото издание на Книгата на рекордите на Гинес - справочникът, който съдържа данни за човешки достижения, уникални природни явления и рекорди в различни области, включително в икономиката, политиката, науката и техниката, транспорта, спорта и други, съобщи ТАСС, цитиран от БТА. От 2000-а официалното название на книгата е "Световните рекорди на Гинес" (Guinness World Records).

Идеята за създаването на справочника е на управителя на ирландската пивоварна компания "Артър Гинес, син и Ко" Хю Бивър. Веднъж той влязъл в спор коя птица е най-бърза. Тогава му хрумнало, че в кръчмата на чаша бира често възникват подобни дискусии и прекрасно допълнение към тях би могъл да бъде сборник с различни рекорди. През 1954-а за създаването на книгата са поканени братята Норис и Рос Макуиртър. Те започват да регистрират рекордите, като разчитат на експерти и авторитетни специалисти в различни области. Минава година в подготовка на изданието.

Първата книга с рекорди излиза на 27 август 1955-а в Лондон. Тя е от 198 страници, издадена е в няколко хиляди екземпляра. До края на годината има още няколко издания. Взето е решение да се издава всяка година през септември-октомври, като се допълва и актуализира. През 1956-а книгата е издадена в САЩ, през 1962-а излиза на френски език, а през 1957-а - на немски език. През 1974-а вече е най-продаваната книга в света, защитена от авторско право, като по това време са продадени почти 24 милиона екземпляра. Днес справочникът се издава на 25 езика, сред които и български и постоянно е в списъка на бестселърите. През 2019-а в над 100 страни в света са продадени повече от 143 милиона книги. Официалният уебсайт съществува от 2000-а. 


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com