Класици и модернисти на Есенния салон в НДК

Класици и модернисти на Есенния салон в НДК  | StandartNews.com

Есенният "Салон на галериите" - второто издание на форума за годината - ще бъде открит на 13 ноември от 18,30 часа в зала номер 3 на НДК. До 17 ноември любителите на изящните изкуства ще се насладят на творби от 30 родни арт салона, на самостоятелни изложби на наши и чуждестранни автори, на съпътстваща музикална програма.

"Салонът на галериите е едно от първите неща, които новото ръководство създаде в началото на своето управление в НДК. Форматът се оказа изключително успешен. Галеристите са хора, които полагат огромен труд и в същото време не получават подкрепата, която заслужават от държавата. Да си галерист, да можеш да продаваш изкуство и да го приютяваш, се изисква много професионална подготовка. Подобни формати в цял свят са от най-авторитетните. Всички са наясно, че културата е икономика", коментира изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош.

Публиката ще види платната на Кеазим Исинов ("Човек, земя, космос"), скулптурите на Снежана Симеонова ("Успоредно"), акварелите на професор Иван Димов. Международното участие ще бъде представено от Кечкеметските художници.
"Тази духовна дейност се сблъсква с прагматизма на задъханото всекидневие и се появява въпросът "Защо го правим"? За нас са важни тези хора и каузата творбите им да имат свой дом в НДК", каза д-р Людмил Веселинов, член на борда на директорите. Ателие-колекция на Светлин Русев за времето на Салона на галериите може да се види само в НДК както със знакови произведения, така и с новите постъпления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай